Vader die dochter verloor bij ongeval over Sam Louwyck: "Hij moest beschaamd zijn"

Vincent Leus, die zijn dochter in 2009 verloor, heeft verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van acteur Sam Louwyck in "Van Gils & gasten". Louwyck stelde dat hij als recidivist veel te hard gestraft wordt voor dronken rijden. "Ik viel van mijn stoel toen ik het zag. De acteur wiens naam ik niet meer wens uit te spreken moest beschaamd zijn. Toch sta ik sinds de dood van mijn dochter positief in het leven. De jeugd gaat veel positiever om met het BOB-verhaal dan oudere generaties", aldus Vincent Leus in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Vincent Leus heeft in "De wereld vandaag" een pleidooi gehouden voor strengere straffen voor mensen die dronken achter het stuur van de auto kruipen.

"Ik heb er geen probleem mee om te zeggen dat iedereen het een keer kan tegenkomen, maar als het je een tweede keer tegenkomt, waar zijn we dan mee bezig", aldus Leus.

Vincent Leus heeft zijn dochter Emilie in 2009 verloren, nadat ze werd aangereden door een dronken bestuurder. "Ik viel van mijn stoel toen ik het interview met de acteur wiens naam ik niet meer wil noemen (Sam Louwyck) in "Van Gils & gasten" zag. De woede was enorm. Hij moest beschaamd zijn."

Reacties op zijn uitspraken bewijzen dat hij een uitzondering is

Vincent Leus

Vincent Leus stelt tot zijn tevredenheid vast dat er vooruitgang is in het bannen van alcohol in het verkeer. "Moedeloos ben ik niet, omdat ik er nog steeds in geloof dat er een vooruitgang is. Ik sta sinds het overlijden van mijn dochter positief in het leven. Ik geloof dat de uitspraken van de acteur een uitzondering zijn en de reacties op zijn uitspraken bewijzen dat. Het feit dat hij aanhaalt dat zijn kinderen niet op kot kunnen gaan omdat hij een straf heeft gekregen, daarop zou mijn antwoord heel simpel zijn. Mijn dochter heeft nooit de kans gekregen om op kot te gaan omdat er een mens zoals hij haar overreden heeft."

"Mensen denken continu dat ze kunnen rijden als ze twee of drie pintjes gedronken hebben. Dat kan niet. De politierechter Mevrouw Stinckens zei het ook. Het is wetenschappelijk bewezen dat alles verandert van zodra je alcohol in je bloed hebt. Mensen gaan mij ook zeggen dat ik een stroper ben die boswachter geworden is. We zijn een land waar er nog veel nodig is om onze mentaliteit te veranderen. Alcohol drinken en rijden gaan niet samen. Dat is nog niet helemaal ingeburgerd in België", zegt Leus.

Als we naar een voetbalwedstrijd gaan, aanvaarden we regels als buitenspel. Waarom in het verkeer niet?

Vincent Leus

"Ik blijf herhalen. Je moet positief zijn. De jeugd gaat veel positiever om met het BOB-verhaal dan mensen van oudere generaties. De jonge generatie gaat met het BOB-verhaal om alsof het aangekweekt is. Dat is een positieve doorbraak. Mensen van 18 tot 30 duiden een BOB aan als ze uitgaan. Toen ik 20 of 25 jaar oud was, heb ik nooit een BOB aangesteld."

"Ten eerste bestond de campagne nog niet en werd er niets over gezegd. De mensen van mijn generatie, ik ben 54 jaar, zijn het slechte voorbeeld voor de jeugd. Wij gaan aan onze kinderen moeten zeggen dat ze niet mogen drinken. Maar wij doen dat wel."

"Ik ben ervan overtuigd. Een man als gisteren, dat is geen verbetering. Alleen het feit dat hij alle regeltjes aanhaalt. Ik vond de reactie van mevrouw Stinckens geniaal. Als we naar de voetbalwedstrijd gaan, aanvaarden we wel buitenspel. De straffen moeten alleen strenger en strenger worden. Het is maar zo dat het opgelost kan worden. Kijk naar de ons omringende landen. Bijvoorbeeld in Frankrijk rijden de bestuurders heel rustig omdat het rijbewijs met punten is ingevoerd. Ze houden zich aan de snelheidsregels en er wordt niet gedronken als er gereden wordt", besluit Vincent Leus.

Meest gelezen