Videospeler inladen...

Ook vanavond veel hinder door staking bij De Lijn

De vakbonden van De Lijn staken vrijdag de hele dag. Wij hebben voor u per provincie opgelijst waar u momenteel hinder kunt ondervinden.

De vakbonden van De Lijn protesteren vandaag tegen een reorganisatie. Zo zou het aantal personeelsleden dalen van 1.780 naar zo'n 1.500. Ook vrezen de vakbonden grotere concurrentie nu regionaal openbaar vervoer ook door privébusmaatschappijen mag georganiseerd worden. 

Meer dan 90 procent van de werknemers heeft deelgenomen aan de actie (exclusief de mensen die bij onderaannemers aan de slag zijn), zo zegt ACV Openbare Diensten. De staking heeft dan ook nog altijd een stevige impact op de dienstverlening van De Lijn. Wij hebben voor u een overzicht per provincie gemaakt:

Antwerpen:
De stad Antwerpen lijkt zwaar getroffen door de staking. Amper 1 op de 5 trams is uitgereden, buslijnen worden niet bediend. In de rest van de provincie rijdt ongeveer de helft van de bussen, behalve in Mechelen en Turnhout waar er zo goed als geen rijden.

Oost-Vlaanderen:
In Gent rijdt enkel tramlijn 1 om de 30 minuten. Dat is ook het geval voor de stadsbussen 3 en 5. De overige stads- en tramlijnen worden niet bediend.

Belangrijk om te weten is dat er in Gent na 20 uur geen enkele tram of bus meer zal rijden, met uitzondering van de bussen van het nachtnet.

In de regio rond Gent rijdt ongeveer een kwart van de bussen. Op de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas rijdt bijna geen enkele bus. In de regio Dender rijdt ongeveer de helft van de bussen, dat is ook het geval in het Waasland. In de Vlaamse Ardennen worden 4 op de 5 buslijnen bediend.  

Limburg:
In de provincie Limburg is zowat de helft van de bussen uitgereden op de streeklijnen. Maar in steden als Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Tongeren rijdt bijna geen enkele bus.

West-Vlaanderen:
Er rijden geen kusttrams vandaag. Voor de rest blijft de hinder op de West-Vlaamse stadsnetten groot. In Kortrijk en Knokke rijden geen stadsbussen, in Brugge en Oostende rijdt minder dan 10 procent. De uitzondering is Roeselare waar zowat alle bussen rijden. 

Voor vanavond neemt u best uw voorzorgen want na 20 uur zal geen enkele lijn meer worden bediend.  

Vlaams-Brabant:
Ook hier is de dienstverlening ernstig verstoord. In Leuven en het Hageland is ongeveer een kwart van de bussen uitgereden. De Leuvense nachtbussen zullen wel normaal rijden. In de Druivenstreek rijden 4 op de 10 bussen.

Op de drukke as Brussel-Ninove (lijnen 126, 127 en 128) wordt meer hinder verwacht dan vanochtend. In de regio's Asse en Haacht rijdt 1 bus op 5. De regio's Grimbergen, Londerzeel en Vilvoorde worden helemaal niet bediend.

Ook de meeste lijnwinkels en belbuscentrales zijn vandaag gesloten.

Ook op de website van De Lijn vind je een overzicht van de hinder per provincie.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen