AFP or licensors

Britse Oxfam-baas over Haïtiaans seksschandaal: "Zeker fouten gemaakt, maar kritiek is buiten proportie"

In een interview met de krant The Guardian zegt de Britse topman van Oxfam dat de kritiek op de hulporganisatie "buiten proportie" is. "Er zijn zeker fouten gemaakt", zegt Mark Goldring, "maar de aanvallen die we te verduren krijgen zijn buiten proportie".

Oxfam-medewerkers en zelfs topmannen zouden onder meer in Haïti seksfeestjes georganiseerd hebben met prostituees. De organisatie ligt al enkele dagen onder vuur.

Dat merkt Oxfam ook in de portefeuille: heel wat mensen die Oxfam normaal gezien financieel steunen, hebben afgehaakt. Goldring zegt dat er felle kritiek komt op z'n organisatie van mensen die tegen humanitaire hulp zijn en bewust de organisatie willen beschadigen.

Goldring benadrukt dat Oxfam er alles aan doet om schandalen in de toekomst te voorkomen en herhaalt dat zijn organisatie in de eerste plaats bezig is met het redden van mensenlevens "en het helpen van mensen om zaken te verbeteren".

"Er zijn beschadigingsoperaties bezig"

De Belgische Oxfam-topman Stefaan Declerck sluit zich aan bij z'n Britse collega. "Je moet weten dat er deze week in Groot-Brittannië ook petities zijn rondgegaan die vragen dat het ontwikkelingsbudget van de overheid verlaagd wordt", aldus Declerck.

"Het is toch op z'n minst toevallig dat er net in die week schandalen van acht jaar oud naar buiten worden gebracht. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er een strategie aan de gang is die de ganse sector schade wil berokkenen."

Meest gelezen