Guy Vanhengel (Open VLD): "De N-VA is niet geschikt om in Brussel te regeren"

Brussels minister Guy Vanhengel, ook kopstuk van Open VLD in het Hoofdstedelijk Gewest, vindt de N-VA niet geschikt om te regeren in Brussel omdat de Vlaams -nationalistische partij volgens hem gekant is tegen Brussel als gewest. Hij reageert op uitspraken van Didier Reynders, kopstuk van de Franstalige liberalen in Brussel, die vorige week een coalitie met de N-VA in de hoofdstad niet wilde uitsluiten. 

"De N-VA is niet geschikt om in Brussel te regeren omdat ze Brussel niet als gewest wil beschouwen", zegt Vanhengel in "L'Echo", en hij blikt meteen vooruit naar de verkiezingen van volgend jaar. "Als je wil verhinderen dat de N-VA zich hier komt moeien met de medeplichtigheid van de MR, stem je dus best voor Open VLD." 

Het discours en de houding van de N-VA leunen alsmaar meer aan bij Vlaams Belang

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD)

Vanhengel verklaart zich nader. "Er zijn twee meerderheden nodig voor de Brusselse regering. Er is een meerderheid nodig aan Vlaamse kant (9 zetels op 17) en een aan Franstalige kant. De Franstaligen onder elkaar en de Nederlandstaligen onder elkaar, vandaar dat we een asymmetrische regering hebben."

Hij wijst er fijntjes op dat de MR aan Franstalige kant geen deel uitmaakt van de meerderheid, terwijl Open VLD aan Nederlandstalige kant de grootste partij is in Brussel. "Didier Reynders kan dus vertellen wat hij wil..."

Vanhengel is een koele minnaar van de N-VA. "Het discours en de houding van de N-VA leunen alsmaar meer aan bij Vlaams Belang. Denk maar aan de communicatie van haar twee boegbeelden Francken en Jambon. Het wordt alsmaar moeilijk om daar als liberaal achter te gaan staan." 

Vanhengel bevestigt dat hij kandidaat-lijsttrekker is voor de regionale verkiezingen van volgend jaar. "Ik ben net 60 jaar geworden en ik ga door tot ik 65 ben."

Meest gelezen