Links de kathedraal in Brussel, rechts die in Seoel.
Canvas Curiosa

Ontdek het zusje van de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal... in Zuid-Korea

Het is een vertrouwde aanblik voor wie vanuit Brussel-Centraal naar de Pachecolaan wandelt: de monumentale westgevel van de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal. Hoog boven een reeks brede trappen rijzen de twee torens hemelwaarts met mooi ertussenin een spitse geveltop met torentjes en pinakels. Gotiek in zijn zuiverste vorm. Maar wist u dat de kathedraal een "tweelingzusje" heeft... op een heuvel in de Zuid-Koreaanse hoofstad Seoel?

Canvas Curiosa, het platform op Canvas.be dat raadselachtige geschiedenissen en boeiende, soms bizarre wetenswaardigheden bundelt, brengt deze keer het verrassende verhaal van de replica van de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal die op een heuveltop in Seoel prijkt.

Wies De Vos, een student kunstwetenschappen, tipte het verhaal, dat voor  Brusselse historici en het Brusselse agentschap voor toerisme tot nu toe "volslagen onbekend was". VRT-journalist Tom Van de Weghe, toevallig in Zuid-Korea naar aanleiding van de Olympische Winterspelen, bracht een bezoekje aan de zusterkathedraal.  

De gelijkenissen zijn griezelig gelijkend. Hoe is een replica van een Brusselse kathedraal tot in Seoel beland? En kennen de Zuid-Koreanen de oorsprong van het gebouw? Lees meer in de longread bij Canvas Curiosa. Het verhaal past in de reeks "Made in Belgium", over inspirerende Belgische architectuur in het buitenland.

Meest gelezen