Videospeler inladen...

"Three billboards" met vijf beeldjes grote winnaar op Bafta Awards

"Three billboards outside Ebbing, Missouri" is de grote winnaar van de 71e editie van de Bafta Awards. De Bafta Awards zijn de belangrijkste filmprijzen in Groot-Brittannië. De film kon maar liefst vijf van zijn negen nominaties verzilveren, waaronder die voor beste film en beste actrice. Opvallend: de rode loper kleurde (opnieuw) zwart uit solidariteit met de #metoo-beweging.

Voor de 71e keer heeft de British Academy of Film and Television Arts vanavond de Bafta’s uitgereikt – de belangrijkste Britse filmprijzen. Ze gelden als een goede maatstaf voor de Oscars, die binnen enkele weken uitgereikt worden. 

De grote winnaar van de avond was de zwarte komedie "Three billboards outside Ebbing, Missouri" van regisseur Martin McDonagh. De film kon maar liefst vijf van de negen nominaties verzilveren: beste film, beste actrice (Frances McDormand), beste acteur in een bijrol (Sam Rockwell), beste origineel scenario en beste Britse film.  

"Woede soms de enige manier om mensen te doen luisteren"

"Three billboards" gaat over een alleenstaande moeder die na de moord op haar tienerdochter confronterende teksten plaatst op aanplakborden. In zijn speech beschreef regisseur Martin McDonagh de sfeer van zowel de film als de nacht: "Onze film is op verschillende manieren hoopvol, maar er zit ook veel woede in. Zoals we dit jaar gezien hebben, is woede soms de enige manier om mensen te doen luisteren en te veranderen. We zijn blij dat Bafta dat erkend heeft."

Actrice Frances McDormand, die het beeldje voor beste actrice in de wacht sleepte, legde uit waarom zij - in tegenstelling tot veel van haar collega's - niet in het zwart gekomen was. "Zoals Martin zei, heb ik een beetje moeite met gehoorzaamheid. Maar ik wil dat jullie weten dat ik hier in volle solidariteit met mijn zussen-in-het-zwart sta."

Lees verder onder de trailer van "Three billboards":

"The shape of water", kon zijn favorietenrol niet helemaal waarmaken: de film kon "maar" drie van zijn twaalf nominaties in de wacht slepen. Wél kreeg regisseur Guillermo del Toro de prijs voor beste regisseur mee naar huis. 

"Darkest hour", dat net als "Three billboards" negen nominaties gekregen had, kreeg twee beeldjes mee naar huis: dat voor beste acteur (Gary Oldman) en dat voor beste make-up en haar.

Rode loper kleurt (opnieuw) zwart

Ook vandaag kleurde de rode loper zwart uit solidariteit met de #metoo-beweging: net als bij de Golden Globes een maand geleden waren heel wat sterren vandaag helemaal in het zwart uitgedost (bekijk de beelden hier). Aan de vooravond van de filmprijzen hadden bijna 200 Britse en Ierse actrices ook een brief ondertekend tégen seksueel geweld op het werk en vóór gelijke lonen.

(Lees verder onder de foto.)

Maar de ogen waren toch vooral gericht op prins William en zijn vrouw Kate Middleton, die dit jaar opnieuw hun opwachting maakten op de Bafta’s. De grote vraag was of de hertogin van Cambridge zwart zou dragen. Op die manier zou ze de #metoo-beweging ondersteunen, maar wel het protocol van de koninklijke familie doorbreken. Dat schrijft immers voor dat een lid geen politiek standpunt mag innemen. Kate koos volgens kenners voor een elegante oplossing: een diepgroene jurk met zwarte accenten. 

(Lees verder onder de foto.)

Geen Belgisch-getint feestje vanavond

De avond kende uiteindelijk geen Belgisch tintje, want de Belgisch-Russische film "Loveless" kon zijn nominatie niet verzilveren. Het beeldje voor beste niet-Engelstalige film was voor "The handmaiden" van Park Chan-wook.

Meest gelezen