2018 Invision

Britse actrices ondertekenen brief tegen seksueel geweld en voor gelijke lonen

Bijna 200 Britse en Ierse actrices hebben in de aanloop naar de Bafta's, de Britse film- en televisieprijzen, een brief ondertekend tegen seksueel geweld op het werk en voor gelijke lonen. De brief is gepubliceerd in het weekblad The Observer en is ondertekend door onder meer Emma Watson, Carey Mulligan, Emma Thompson en Saoirse Ronan.

De ondertekenaars zeggen dat ze geïnspireerd werden door de Time's Up beweging in de Verenigde Staten, een organisatie die door vrouwen in Hollywood is opgericht om de verdediging van slachtoffers van seksuele agressie op het werk te financieren. Ze roepen op om geld te doneren aan een nieuw Brits fonds voor gerechtigheid en gelijkheid.    

"Als jij ook hebt gezegd dat het genoeg is geweest, als de verhalen die je in de krant hebt gelezen je bekend in de oren klinken en je van streek brengen, sluit je dan bij ons aan (...)", klinkt het. Aan het schrijven was ook een tweede brief toegevoegd, die werd ondertekend door 160 activisten en academici. 

Emma Watson zou volgens The Observer al 1 miljoen Britse pond (1,13 miljoen euro) aan het fonds hebben geschonken.     

Net zoals op de uitreiking van de Golden Globes, vorige maand, zullen de actrices ook op de Bafta's in het zwart gekleed gaan uit protest tegen seksuele agressie. De meesten zullen zich voor de gelegenheid door feministische activisten laten vergezellen in plaats van door hun partner.

Meest gelezen