AFP or licensors

Scholieren die schietpartij Florida overleefden, organiseren mars in Washington voor strengere wapenwetten

Scholieren die de dodelijke schietpartij op een school in Florida overleefden, plannen een nationale mars in Washington. Ze eisen strengere wapenwetten. "We verliezen onze levens terwijl de volwassenen maar rondrommelen", klinkt het. De protestactie zal volgende maand plaatsvinden op 24 maart. 

De leerlingen zijn vastbesloten: de dodelijke schietpartij in Florida wordt een keerpunt in het debat over wapens. Woensdag opende een 19-jarige ex-leerling het vuur in een middelbare school in Parkland in de Amerikaanse staat Florida. Met 17 slachtoffers was het de dodelijkste schietpartij in een Amerikaanse school sinds 2012.

Gisteren kwamen al honderden scholieren op straat met maar één eis: strengere wapenwetten. De studenten zijn vastbesloten: "Wij gaan het verschil zijn. Wij gaan de kinderen zijn waarover je in de handboeken leest. Niet omdat we de zoveelste statistiek zullen zijn over een massaschietpartij in een Amerikaanse school, wél omdat we de laatste massaschietpartij zullen zijn", getuigde studente Emma Gonzalez.

Maar ze willen nog een stap verder gaan. De overlevende studenten plannen een mars in Washington op 24 maart. Dat hebben ze aangekondigd in de Amerikaanse media onder de noemer "March For Our Lives". Ze hopen dat hun voorbeeld ook in andere Amerikaanse steden gevolgd zal worden. "We verliezen onze levens terwijl de volwassenen maar rondrommelen", getuigde Cameron Kasky, die de schietpartij overleefde. Ze vragen dan ook aan het Congres om een wetgeving goed te keuren om "het wapengeweld dat in ons land om zich heen grijpt, effectief aan te pakken".

Meest gelezen