Videospeler inladen...

Gesjoemel bij Brusselse vzw: N-VA vindt dat PS-schepen Lalieux moet opstappen

De N-VA, in de oppositie in de stad Brussel, vindt dat eerste schepen Karin Lalieux (PS) ontslag moet nemen voor haar rol in de zaak van de vzw GIAL. Een oud-directeur van de vzw streek gedurende 18 jaar tot 1.000 euro per dag op als schijnzelfstandige. Lalieux ondertekende destijds de laatste versie van het contract van de directeur.

Een audit bij de Brusselse vzw GIAL, die de informatica bij de stad Brussel beheert, bracht eerder deze week aan het licht dat de directeur van de dienst 18 jaar lang via zijn consultancybureau werd betaald. De laatste versie van het contract werd in 2008 door schepen Lalieux ondertekend. De directeur werkt momenteel een opzegtermijn van zes maanden af. Het contract met het bureau werd verbroken.

Het Brusselse N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche heeft vanmiddag in VTM NIEUWS aangekondigd dat hij tijdens de volgende gemeenteraad zeker het ontslag van Lalieux zal vragen. "Als ik hoor dat schepen Lalieux het contract verlengd heeft voor onbepaalde duur, dan moet zij haar conclusies trekken", aldus Van den Driessche.

"Het gaat hier om overheidsgeld en een overheidsinstelling, die het goede voorbeeld moet geven en waar de lat hoger moet liggen dan in de privé".

"Politieke instrumentalisering van audit"

Karine Lalieux en Mohamed Ouriaghli, de vorige en huidige voorzitter van de Brusselse vzw, betreuren de "politieke instrumentalisering" van de audit. Ze zeggen dat de audit politiek misbruikt wordt en selectief gelezen wordt. "De instrumentalisering brengt de medewerkers van Gial in diskrediet, terwijl het de rol van de 125 medewerkers is en blijft om een goede dienstverlening aan de bevolking te leveren."

Volgens hen hadden twee eerdere onderzoeken geen graten gezien in het contract. Bovendien kwam het loon overeen met de gangbare prijzen op de concurrentiële markt, luidt het. De twee PS'ers merken ook op dat zowel de meerderheid als de oppositie in de raad van bestuur zitten, net om de transparantie en democratische controle veilig te stellen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen