Takao Someya Research Group

Japanse wetenschappers ontwikkelen "tweede huid" die waarschuwt bij hartproblemen

Wetenschappers van de universiteit van Tokio hebben een draagbare technologie ontwikkeld die het hart en andere organen in de gaten houdt. De technologie kan gedragen worden als een "tweede huid" en maakt doktersbezoeken overbodig.

De technologie bestaat uit een elastische stof waarin sensoren verwerkt zijn. De stof kan als een ultradun kledingstuk - of een "tweede huid" - over het lichaam getrokken worden. De sensoren monitoren het hart en andere vitale organen, en sturen de gegevens - over onder meer de hartslag - door naar een smartphone of een ander toestel. De gegevens worden ook geprojecteerd op de "huid" zelf, op een ingebouwde display.   

De display is opgebouwd uit micro-LEDS die op een rubberen laagje bevestigd zijn. De stof en het display zijn zo ontworpen dat ze tot 45 keer hun oorspronkelijk lengte kunnen worden uitgerekt. Ze zitten dus heel strak rond het lichaam, als een "tweede huid".   

Hulp voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit

De wetenschappers hebben hun technologie gisteren voorgesteld op een congres in Austin, Texas USA. Ze zien hun uitvinding in de eerste plaats als een hulp voor ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit. De gegevens van hun "tweede huid" kunnen rechtstreeks naar hun arts worden gestuurd, zonder dat ze zich hoeven te verplaatsen.

De wetenschappers uit Tokio zijn lang niet de enigen die zogenoemde "wearables" ontwikkelen. Dichter bij huis zijn bijvoorbeeld ook onderzoekers van het IMEC in Leuven ermee bezig (zie artikel hiernaast). De technologie die de Japanners hebben ontwikkeld, is wel al klaar om in massaproductie te gaan. 

Meest gelezen