Videospeler inladen...

Kom Op Tegen Kanker: "Betaal nieuwe techniek voor borstreconstructie terug indien deugdelijk"

De nieuwste techniek om borsten te reconstrueren is te duur voor kankerpatiënten, vindt Kom Op Tegen Kanker. Als uit onderzoek blijkt dat de techniek deugt, moet zij worden terugbetaald.

Vrouwen met borstkanker ronden hun lange weg naar herstel meestal af met een borstreconstructie. Bij zo'n reconstructie gebruikt de chirurg weefsel van de patiënt. Jaarlijks gaat het om zo'n 1500 ingrepen. Het RIZIV betaalt de behandeling gedeeltelijk terug.  Maar niet iedere patiënt komt in aanmerking voor deze techniek. Sommige mensen hebben namelijk niet genoeg eigen weefsel.

Reconstructie met vetcellen

Een andere techniek maakt gebruik van de vetcellen van de patiënt.  Daarvoor wordt de huid rond de borststreek opgerekt. De chirurg brengt dan in 4 sessies, verspreid over verschillende maanden, de vetcellen aan. Het is een behandeling (lipofilling) die best wat tijd en moeite vraagt. “Aan 1200 euro per sessie ben je al gauw 5000 euro kwijt”, zegt Ward Rommel van Kom Op Tegen Kanker.

Aan 1200 euro per sessie ben je al gauw 5000 euro kwijt voor een borstreconstructie

Ward Rommel, Kom Op Tegen Kanker

Voor het RIZIV is Lipofilling een esthetische ingreep. Chirurgen kunnen daar ook een behoorlijk supplement voor vragen. Daarom dringt Kom Op Tegen Kanker aan om voorlopig die supplementen niet toe te staan.  "Daarnaast vragen we ook een onderzoek over deze techniek", vindt Ward Rommel, "als ze goed is en de patiënt is tevreden, dan moet het RIZIV haar terugbetalen".

Meest gelezen