Videospeler inladen...

Netanyahu met stuk Iraanse drone in de hand: "Iran is de grootste bedreiging voor onze wereld"

Op de veiligheidsconferentie in München heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwaar uitgehaald naar Iran. Hij zwaaide onder meer met een stuk van een Iraanse drone die vorige week werd neergehaald door Israël.

"Herkent u dit? U zou het moeten kennen, het is van u. Daag ons niet uit!", zo sprak premier Netanyahu de in de zaal aanwezige Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif direct aan, terwijl hij zwaaide met wat volgens Israël een stuk is van de Iraanse drone die vorige week werd neergehaald.

Het zette de toon voor de rede van de Israëlische premier op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in de Duitse stad München. Volgens Netanyahu is "Iran de grootste bedreiging voor de wereld" en hij vergeleek het nucleaire akkoord dat de internationale gemeenschap in 2015 heeft gesloten met Iran met de Akkoorden van München. Bij die laatste akkoorden offerden Londen en Parijs in 1938 Tsjecho-Slowakije op aan Nazi-Duitsland in een vergeefse hoop om een oorlog te vermijden.

Dat kernakkoord "zal een gevaarlijke Iraanse tijger loslaten", waarschuwde Netanyahu en hij verweet de Iraanse minister Zarif dat die "als vlot pratende spreekbuis van het Iraanse regime erg welsprekend leugens verspreidt".

De veiligheidsconferentie van München verenigt sinds 1963 honderden toppolitici en academici rond veiligheidsvraagstukken. Wat Davos is voor de economie, is München min of meer voor de diplomatie.

AP2006

Israël en Iran tegenover elkaar in Syrië?

Israël beschouwt het Iraanse regime al lang als zijn belangrijkste vijand in de regio en dat heeft de toenadering met de Golfstaten zoals Saudi-Arabië fors in de hand gewerkt. Bovendien voelt Netanyahu zich gesterkt door zijn nauwe band met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat was anders onder diens voorganger Barack Obama.

Vorige week werd dat conflict plots erg heet toen een Iraanse drone vanuit Syrië het Israëlische luchtruim binnendrong en werd neergeschoten door Israël. Daarom bombardeerden Israëlische vliegtuigen Iraanse doelwitten in Syrië, stortte een Israëlische F-16 neer in Noord-Israël, nadat die door Syrisch luchtafweer geraakt was en bombardeerden de Israëli's opnieuw Syrië als vergelding.

Israël zegt dat het niet zal toestaan dat Iraanse troepen of revolutionaire wachten permanent gestationeerd zullen worden in dat deel van Syrië dat door het regime van Bashar al-Assad -een bondgenoot van Iran- gecontroleerd wordt. De dreiging van een rechtstreeks treffen tussen Israël en Iran wordt zo wel erg groot en dat zou andere machten zoals de VS kunnen meesleuren. Sinds vorige week is het geweld echter wel bekoeld.

Meest gelezen