Videospeler inladen...

Vliegtuig met 66 inzittenden stort neer in Iran: geen spoor van het toestel

In Iran is een vliegtuig neergestort met 66 passagiers aan boord. Het toestel van Iran Aseman Airlines was op weg van de hoofdstad Teheran naar Yasuj, in het zuiden van het land. Het toestel is neergestort in een bergachtig gebied en de kans is klein dat er overlevenden zijn.

Het vliegtuig verdween van de radar nadat het bijna de bestemming in Yasuj bereikt had. Het kwam neer in bergachtig gebied in de buurt van de stad Semirom, in de provincie Isfahan.  Mensen in die buurt maken melding van een explosie.

Volgens de maatschappij Aseman Airlines zou het vliegtuig tegen de berg Dena zijn gevlogen; die is 4.400 meter hoog. Het wrak is door de slechte weersomstandigheden nog niet gevonden, maar de kans dat er overlevenden zijn, zou erg klein zijn. Het vliegtuig is neergekomen in de Zagros, het grootste gebergte van Iran. In de winter zijn veel plaatsen daar onbereikbaar en door de dichte mist konden reddingshelikopters niet veel uitrichten.

Het gaat om een vliegtuig van Aseman Airlines. Dat is een semi-private maatschappij die in Iran vooral naar afgelegen luchthavens vliegt en en ook enkele internationale vluchten uitvoert naar Afghanistan, de Kaukasus, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Aseman staat op de zwarte lijst van maatschappijen die volgens de Europese Unie te gevaarlijk zijn.

Over de oorzaak van de crash is uiteraard nog niets bekend, maar de voorbije dagen zijn in Iran al enkele vluchten geschrapt of moesten die op een andere luchthaven dan gepland landen door het erg slechte weer en de dikke mist.

Vliegtuig ATR was van Frans-Italiaanse makelij

Het vliegtuig was een ATR-72 en werd in 1993 gebouwd door de Frans-Italiaanse groep Avions de Transport Régional/Aerei di Trasporto Regionale met zetel in Toulouse. ATR is voor de helft in handen van het Europese bedrijf Airbus en de andere helft is van het Italiaanse concern Leonardo (het vroegere Finmeccanica).

Met dat type toestellen zijn er de jaren al meer ongelukken geweest, onder meer in de VS, Taiwan, Rusland, Cuba, Thailand en Laos.

Meest gelezen