"Rook is altijd schadelijk voor de gezondheid"

De woordvoerster van Brandweer Zone Antwerpen doet een opmerkelijke oproep: blijf uit de buurt van rook die vrijkomt als het brandt. Die rook is namelijk altijd schadelijk voor de gezondheid.

Vaak is er verwarring of de rook die vrijkomt bij een brand giftig is of niet. Bij de brand die zondagochtend uitbrak in een loods in Brussel zou de rook niet giftig geweest zijn. Even lager brak er in Antwerpen, aan het Stadspark, ook brand uit in een huis.  Toen kregen de buurtbewoners wel de raad om ramen en deuren dicht te houden. 
Bestaat er dan toch een verschil? 

"Nee", zegt woordvoerster Jasmien O van de Brandweer Zone Antwerpen in een opiniebijdrage. "Als je rook inademt, kan je immers al snel last krijgen van prikkende ogen, neus en luchtwegen, van tranende ogen en van overmatig hoesten. Ook benauwdheid of een piepende ademhaling zijn mogelijke symptomen. De effecten hangen altijd af van de hoeveelheid rook die je inademt en de duur van de blootstelling. Hoe meer en hoe langer je rook inademt, hoe sterker de klachten kunnen worden. Maar hoe kort de blootstelling ook is, het schadelijk effect blijft bestaan. Het is niet voor niets dat mijn collega-brandweermannen altijd degelijke adembescherming dragen."  

Barbecue

Rook is dus altijd schadelijk, volgens Jasmien O. "Ook de rook van de barbecue in de zomer, van een gezellig kampvuur, van een vuurkorf in de winter of van de open haard.  Het gaat in deze gevallen meestal over relatief kleine hoeveelheden, maar zelfs deze hebben een schadelijke werking op ons lichaam. Propere rook bestaat gewoonweg niet. Zelfs bij het verbranden van kaarsen, tabak, schoon hout, papier of tuinafval komen er giftige stoffen vrij."  

En daarom geeft ze nog deze goeie raad mee: "Sluit dus ramen en deuren wanneer je rook opmerkt, ook al vragen de overheid of de hulpdiensten het niet expliciet. En geniet ondertussen gerust van je barbecue met vrienden in de zomer en die vuurkorf in de winter. Ga gewoon niet onnodig in de rook ervan staan."

 

Meest gelezen