"Tandenpoetsen is zoals een kookplaat schrobben: je hebt er in feite geen water voor nodig"

Doet u eerst water of eerst tandpasta op uw tandenborstel? Het is een vraag die de sociale media vandaag verdeelt. Dirk Van Dyck, professor fysica van de Universiteit Antwerpen, gaf deze ochtend antwoorden in het programma "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Droog tegen nat. Zo zou je de discussie kunnen samenvatten die momenteel op Twitter woedt, en die begon bij ene @envyteeee. De vraag waar het allemaal om draait: doen we beter eerst tandpasta, of eerst water op onze tandenborstel?

Van Dyck stelt de vraag graag anders: "Moet ik om een kookplaat te reinigen schuurpoeder en een borstel gebruiken?" Want alles wat voor de kookplaat geldt, geldt ook voor de tanden, zegt hij.

Een voorbeeld: "Als er oppervlakkig vuil op de kookplaat ligt, dan heb je genoeg aan water en een vaatdoek. Als er oppervlakkige voedselresten op de tanden liggen, volstaat een borstel met water. Die tandenborstel is beter dan alleen spoelen met water omdat je zo ook aan de hoekjes en kantjes kan", aldus Van Dyck.

Schuurmiddel

Maar wat doe je als er kleverig vuil op je kookplaat ligt? "Dan gebruik je daarvoor een schuurmiddel", zegt Van Dyck. "Hetzelfde geldt voor tandplak. In dat geval kan je gewoon een schuurmiddel - tandpasta dus - gebruiken. In tandpasta zit immers voldoende vocht, net zoals in veel schuurmiddelen."

Wanneer je dagen je tanden niet poetst, wordt het weer een ander verhaal, legt Van Dyck uit. "Dan krijg je heel hardnekkige tandplak die enkel de tandarts nog kan verwijderen. De vraag of je al dan niet je tandenborstel moet natmaken doet dus eigenlijk niet ter zake. Je moet gewoon onthouden dat tandenpoetsen is zoals een kookplaat schrobben: je hebt er in feite geen water voor nodig."

Meest gelezen