2016 Anadolu Agency

Diana-fotograaf Patrick Demarchelier in opspraak wegens misbruik

De Franse modefotograaf Patrick Demarchelier, die bekende foto’s maakte van prinses Diana, is door modellen en medewerkers beschuldigd van misbruik. 

Zes fotomodellen en een assistente van Patrick Demarchelier (75) deden hun verhaal aan de krant The Boston Globe. De modellen zeggen dat hij hen betastte. De assistente vertelt dat ze uiteindelijk inging op de avances van de Franse fotograaf, om haar baan niet te verliezen. “Ik herinner me veel fotoshoots met tienermodellen, waarbij Patrick zijn medewerkers naar huis stuurde, en we ‘s anderendaags naaktfoto’s van de meisjes aantroffen in de donkere kamer.”

Ze stuurde wel een waarschuwing naar verschillende fotomodelagentschappen en ook naar de invloedrijke Anna Wintour, directrice van de mediagroep Condé Nast, die bladen als Vanity Fair en Vogue uitgeeft.  De assistente drong er op aan dat Demarchelier niet meer met jonge meisjes zou werken.

Demarchelier noemt de beschuldigingen belachelijk. Volgens hem "raken modellen gefrustreerd als ze geen werk hebben" en "vertellen mensen leugens".  De Condé Nast-groep heeft nu aangekondigd niet meer van zijn diensten gebruik te zullen maken.

Diana met blote schouders

Patrick Demarchelier maakte bekende foto’s van Madonna, Angelina Jolie en vooral van prinses Diana. Het beeld van Diana in een strapless jurk met een tiara op haar hoofd ging de wereld rond.

2018 Victor Boyko

Voor Demarchelier werden ook al andere modefotografen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Onder hen Bruce Weber, Terry Richardson en Mario Testino.

Spotlight

Het uitgebreide onderzoek naar misbruik in de modellenwereld (met getuigenissen van jonge vrouwen én mannen) is uitgevoerd door het “Spotlight”-team van The Boston Globe. Dat team wist ook het kindermisbruik in de katholieke kerk te ontrafelen, en de manier waarop de kerk dat toegedekt hield. Hun onderzoek werd in 2016 verteld in de film “Spotlight”, bekroond met een Oscar.

Meest gelezen