AFP or licensors

Florian Philippot, gewezen nummer 2 van FN, lanceert officieel "Les Patriotes"

Europarlementslid Florian Philippot, gewezen nummer twee van het extreemrechtse Front National (FN), heeft in het Noord-Franse Arras zijn nieuwe politieke partij "Les Patriotes" (De Patriotten) voorgesteld, die qua ideologie weinig verschilt van het FN. Ongeveer vijfhonderd militanten waren aanwezig op het stichtingscongres, berichtten Franse media.

Philippot werd beschouwd als rechterarm van Marine Le Pen. Maar haar nederlaag tijdens de presidentsverkiezingen dreef de spanning op binnen het FN. Le Pen vond dat de oprichting van zijn politieke organisatie "Les Patriotes" een belangenconflict veroorzaakte met de extreemrechtse partij.

Tevergeefs dwong ze hem te kiezen tussen het voorzitterschap van de beweging en zijn post van vicevoorzitter van het FN, bevoegd voor strategie en communicatie. Toen hij gedegradeerd werd tot vicevoorzitter zonder bevoegdheden verliet Philippot in september de partij.

Zondag keurden zijn aanhangers (500 van de naar verluidt 6.000) officieel de statuten van de nieuwe partij goed. Philippot, die op de anti-Europese lijn zit, haalde meermaals uit naar Le Pen en het FN. De dertiger kreeg de steun van het Britse eurofobe europarlementslid Nigel Farage.  

Meest gelezen