Videospeler inladen...

Griepepidemie veroorzaakt overbezetting in ziekenhuizen 

Een aantal ziekenhuizen kampt met overbezetting door de griepepidemie. Die gaat stilaan naar haar hoogtepunt. Om bedden vrij te houden voor de zwaarst getroffen patiënten, doen de artsensyndicaten een oproep aan hun leden om patiënten met griep zoveel mogelijk thuis te behandelen. Aan de bevolking wordt gevraagd om eerst naar de huisarts te gaan en niet naar de spoedgevallen.

De oproep gaat uit van BVAS, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, en BeCEP, de vereniging van spoedartsen. "Als we ook de volgende dagen willen garanderen dat de zwaarst getroffen patiënten in een ziekenhuisbed of op een intensieve zorgenafdeling terecht kunnen, moeten ziekenhuisartsen extra zorgzaam omspringen met opname-indicatie", staat in een gezamenlijk persbericht.

"Patiënten met niet-gecompliceerde griep worden best thuis behandeld", zo stellen de artsenverenigingen. "Daarbij is het belangrijk dat zoveel mogelijk het sociale netwerk van familie, kennissen en vrienden wordt ingeschakeld. Huisartsen zijn goed geplaatst om binnen de thuissituatie mee dit sociale netwerk te activeren. De spoedartsen zullen voor de patiënten die zich spontaan op de spoed aanbieden eenzelfde aanpak hanteren."

"Huisarts is het best geplaatst om selectie te maken"

"Er is momenteel een zware druk op de afdelingen spoedgevallen en intensieve zorgen als gevolg van zware grieppatienten", zegt Marc Moens van BVAS aan VRT NWS. "Daarom doen we deze oproep om dit zoveel mogelijk thuis te behandelen."

Dat er een overbezetting is in sommige ziekenhuizen tijdens de piek van de griepepidemie, is niet ongewoon. "Telkens we op het hoogtepunt van een griepepisode komen, is er zware druk op de deze afdelingen. Dit is een verwittiging omdat de spoedartsen ons gevraagd om het te berichten aan de collega-huisartsen en aan de bevolking, want het is ernstig."

"Het is oproep naar de artsen toe, maar ook naar de patiënten zelf. Zij moeten zich met symptomen naar hun huisarts begeven en het is aan de huisarts om een triage te maken. Het mag niet zijn dat elkeen die vermoedt dat hij de griep heeft, meteen naar de spoedgevallen stapt. Dat is wat we willen vermijden. De huisarts is het best geplaatst om die selectie te maken."

Meest gelezen