Videospeler inladen...

Lalieux over Gial: "Juridisch was alles in orde"

De PS-schepen van Brussel Karine Lalieux zegt dat haar niets te verwijten valt in het schandaal over de wedde van de directeur van de Gial, de vzw die de informatica van de stad Brussel beheert.

Vorig weekend raakte bekend dat de directeur van Gial 18 jaar lang een wedde van 1.000 euro per dag verdiende als consultant. Daar is na een audit in december vorig jaar een einde aan gekomen. Omdat Lalieux in 2008 de laatste persoon was die een verlenging van het contract van directeur Leroy onderhandelde, vindt de N-VA dat zij moet opstappen.

In een gesprek in "Terzake" zegt Lalieux nu dat haar niets te verwijten valt, omdat alles juridisch in orde was. De vergoeding van 1.000 euro per dag was niet buitensporig en marktconform. Wat de lange duur van het contract betreft - wat niet echt normaal is voor een dergelijke consultancy-opdracht - schuift Lalieux de verantwoordelijkheid van zich af.

Juridisch advies

"Mijnheer Leroy is aangenomen voor mijn tijd, in 1999. Toen ik voorzitter werd van Gial heb ik zelf een juridisch advies gevraagd of het contract van Leroy correct en legaal was", zegt Lalieux. Dat advies bevestigde dat alles in orde was, dus heb ik Leroy in zijn functie behouden."

"Sinds die tijd zijn de wetten over de audits veranderd en we hebben na de laatste audit meteen onze verantwoordelijkheid genomen en mijnheer Leroy ontslagen", zegt Lalieux. "Ik begrijp de commotie die rond de wedde van de directeur is ontstaan, maar het gaat om een belangrijke organisatie die instaat voor de burgerlijke stand van 180.000 inwoners, voor alle scholen en bibliotheken in de regio en voor de betaling van 4.500 ambtenaren."

Over de woordvoerder van de vroegere burgemeester Yvan Majeur die ook op de loonlijst van de vzw stond, zegt Lalieux niets te weten. "Ik was voorzitter tussen 2007 en 2012, sindsdien heb ik niets meer met Gial te maken. Wat er nadien gebeurd is, dat moet u de nieuwe voorzitter vragen", besluit Lalieux.

Videospeler inladen...

Meest gelezen