Minister De Croo laat integriteitsprocedures Oxfam doorlichten

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en Oxfam hebben gezamenlijk beslist om een externe audit te laten uitvoeren naar de doeltreffendheid van de integriteitsprocedures van de drie Belgische Oxfam-organisaties. Dat heeft het kabinet van De Croo maandag meegedeeld na een onderhoud van de Open VLD-vicepremier met algemeen secretaris Stefaan Declercq van Oxfam Solidariteit.

De Croo sprak met de vertegenwoordiger van Oxfam op de dag dat de hulporganisatie haar interne rapport over de beschuldigingen van seksueel wangedrag tijdens haar humanitaire missie in Haïti in 2010 openbaar maakte. De minister herhaalde in het gesprek met Declercq dat België het wangedrag van medewerkers van Oxfam UK "totaal onaanvaardbaar" vindt.

Declercq lichtte op zijn beurt aan De Croo het integriteitssysteem toe dat de organisatie intern hanteert. Op basis van dat gesprek hebben Oxfam Solidariteit en de minister gezamenlijk beslist om een externe audit te laten uitvoeren naar de doeltreffendheid van de integriteitsprocedures van de Belgische organisaties, namelijk Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels en Oxfam Magasins du Monde.
     
Daarnaast wil De Croo, in overleg met de sectorfederaties van de ngo's, een centraal meldpunt anticorruptie en integriteit oprichten. De minister wees er ook op dat Belgische ngo's sinds anderhalf jaar met scherpere richtlijnen over anticorruptie en integriteit te maken hebben. Op basis daarvan moeten alle actoren van de Belgische ontwikkelingssamenwerking een ethische code opstellen voor hun medewerkers.

Meest gelezen