Cortisone of gewone pijnstillers? Patiënt kan straks mee­beslissen over behandeling die dokter voorschrijft 

Patiënten kunnen binnenkort meebeslissen over de behandeling die hun huisarts of specialist voorschrijft. Belgische onderzoekers hebben samen met internationale collega's een methode ontwikkeld waardoor u op basis van een duidelijke infokaart kan oordelen welke behandeling voor u de beste is.

U gaat met keelpijn naar de dokter, u hebt de dag nadien een belangrijke vergadering en wil er dus snel bovenop geraken. "We weten dat antibiotica niet werkt tegen keelpijn en de duur van de keelpijn ook niet verkort", zegt huisarts en hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de KU Leuven Bert Aertgeerts. "Wetenschappelijke studies wijzen wel uit dat de pijn sneller weggaat als je een paar dagen cortisone neemt. Er zijn bijwerkingen maar als je snel van je pijn af wil of moet, kun je de afweging maken. Wie geen haast heeft, kan alleen pijnstillers nemen en weet dat dat zeker geen slechtere optie is."

Huisartsen zien steeds meer patiënten die hun aandoening en behandeling al opgezocht hebben op het internet. Net daarom werden de nieuwe infografieken ontwikkeld door een internationaal team met ook Belgische onderzoekers. Die infokaarten moeten binnenkort bij de dokters liggen zodat ze samen met de patiënt kunnen beslissen over de meest aangepaste behandeling. 

"De informatie op de kaarten is wetenschappelijk onderbouwd en dus kwalitatiever dan wat je op het internet vindt", zegt Aertgeerts. "Je kan aan de patiënt laten zien dat er verschillende behandelingen zijn en dat er aan elke behandeling wel een nadeel verbonden is." 

Meest gelezen