Videospeler inladen...

Bonden en directie MIVB hebben akkoord: geen verdere acties

De vakbonden en de directie van de MIVB hebben een akkoord bereikt. Daardoor is het sociaal conflict voorlopig ontmijnd. De staking die nu aan de gang is, blijft wel duren tot vanavond laat.

De socialistische en liberale vakbond leggen vandaag voor 24 uur het werk neer om het "negatieve sociale klimaat" bij de MIVB aan te klagen. De christelijke vakbond doet niet mee met de staking. De staking duurt vanavond nog voort, maar er is wel een uitweg uit de impasse.

"We hebben niet volledig binnengehaald wat we wilden, maar er is vooruitgang en de directie is concrete engagementen aangegaan", aldus Stéphan de Mûelenaere van de liberale vakbond (ACLVB). "De vergadering was positief. Laten we hopen dat alle partijen op dat elan voortgaan."

De vakbonden en de directie hebben een akkoord over verdere besprekingen en er komt versterking voor de ondersteunende diensten. Het personeelstekort daar was een van de redenen voor de staking van vandaag. Meer details zijn niet bekend.

Staking is een succes

De staking bij MIVB wordt goed opgevolgd, zei Chris Ecker van de liberale bond ACLVB eerder op de dag. Hij schat dat 60 à 70 procent van het MIVB-personeel staakt. "Ook in de werkplaatsen en bij de security is het werk neergelegd." De twee vakbonden staken voor 24 uren omwille van het "negatieve sociaal klimaat" en "verspilling van belastinggeld".

De christelijke vakbond staakt niet mee. Volgens het ACV wordt de actie onder meer misbruikt om "bepaalde privileges te behouden voor sommige vaksbondsafgevaardigden". "De enige chauffeurs die werken, zijn aangesloten bij het ACV", aldus Morad Essaouiki, verantwoordelijke bij de Franstalige socialistische vakbon ACOD.

Hinder

Nog volgens de organiserende vakbonden is er geen sprake van stakingsposten, maar van filterblokkades. Wie wil werken, wordt niet tegengehouden, aldus Stéphan De Mûelenaere, permanent secretaris ACLVB. "Het is jammer voor de reizigers, maar soms moet je hard slaan om gehoord te worden."

Het openbaar vervoer in Brussel is door de staking zwaar verstoord. Enkel op metrolijn 1 rijden metro's. Bij de bussen is er dienstverlening op 21 van de 50 lijnen, bij de trams op 13 van de 16 lijnen. Er zijn wel langere wachttijden mogelijk.

Meest gelezen