Videospeler inladen...

Van Overtveldt laat Brusselse vzw doorlichten na omstreden betalingen aan directeur

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft aan de fiscus gevraagd om de Brusselse vzw GIAL door de lichten. Dat schrijft De Tijd. De vzw ligt onder vuur nadat is gebleken dat een directeur 18 jaar lang zo'n 1.000 euro per gewerkte dag heeft verdiend voor consultancy-opdrachten. Van Overtveldt wil nagaan of er ook fiscale onregelmatigheden zijn gebeurd.

De vzw GIAL beheert de informactia van de stad Brussel. Uit een audit bleek dat directeur Michel Leroy van de vzw zich ook jarenlang liet uitbetalen als consultant. Het ging om zo'n 1.000 euro per dag voor 175 gewerkte dagen per jaar. In december werd het contract met diens consultancybedrijf stopgezet, al is de man op dit moment nog steeds een van de directeurs bij GIAL.

Nu komt er dus een doorlichting van de vzw op vraag van minister Van Overtveldt. “Uit de audit is gebleken dat er onregelmatigheden zijn in heel algemene termen. Het lijkt me dan ook zeer logisch dat we nagaan of er ook fiscale onregelmatigheden gebeurd zijn. Dat zal nu door de fiscus onderzocht worden.”

Volgens de minister zijn er voldoende aanwijzingen om een grondige doorlichting op fiscaal vlak te doen. "De verontwaardiging over wat tot nu toe naar boven is gekomen, is zo groot dat we hier snel en doortastend werk van moeten maken." Eerder vroeg de N-VA ook al het ontslag van Brussel PS-schepen Karin Lalieux die het laatste contract met de betrokken directeur destijds had verlengd. Groen en Ecolo vragen intussen een volledige audit van de stad Brussel.

Ex-woordvoerder van Mayeur

De storm rond vzw GIAL is hoe dan ook nog niet gaan liggen. De Franstalige omroep RTBF brengt het verhaal dat de voormalige woordvoerder van de stad Brussel en van ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) tussen 2015 en 2017 op de loonlijst van vzw GIAL stond, terwijl hij niet rechtstreeks werkte voor de vzw.

Het gaat om Fabrice Voogt die zelf niet wenst te reageren, maar volgens de RTBF zou de man verschillende keren intern gewezen hebben op zijn problematische contractuele situatie. Momenteel is Voogt woordvoerder van het OCMW van Brussel, onder contract van het OCMW.

Volgens oppositieartij Ecolo toont dit aan dat GIAL diende als "melkkoe voor de kabinetten". GIAL-voorzitter en PS-schepen Mohamed Ouriaghli countert de kritiek: "Voogt was inderdaad verantwoordelijk voor de cel Communicatie onder toezicht van de burgemeester, maar hij koppelde constant tussen de stad en GIAL."

Meest gelezen