In het centrum van de tempelhal staat een groot beeld van de historische Boeddha Sakyamuni.

Zowel de Tibetanen als China minimaliseren schade aan het Jokhang-heiligdom in Lhasa

Een dag na de brand in het Jokhang-tempelcomplex in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa is er nog altijd geen duidelijkheid over de schade. China is erg karig met informatie en -opvallend- ook de Tibetaanse regering in ballingschap zegt dat de hoofdtempel niet beschadigd is.

Meteen nadat gisteren op sociale media foto's en videobeelden waren verspreid van wat blijkbaar een hevige brand was in het Jokhang-complex in Lhasa, werden die beelden gehinderd door de Chinese censuur. Volgens Robert Barnett, een Britse Tibet-expert, heeft de Chinese politie mensen bedreigd die informatie of beelden over de brand wilden verspreiden.

De officiële informatie van de Chinese pers over de ramp is bijzonder karig, ook een dag na de brand. Officieel is er niemand omgekomen, werd de brand vrij snel geblust en is de schade gering. Op de beelden was nochtans een forse uitslaande brand te zien op het dak van de Jokhang.

China heeft sinds 1950 het bestuur over Tibet overgenomen en dat gebeurt met harde hand. Er zijn erg strenge beperkingen voor Tibetanen en heel wat Chinezen zijn zich in Lhasa komen vestigen. Wellicht is de regering in Peking vooral bang dat ze de schuld zal krijgen van de brand in de heiligste plaats voor de Tibetaanse boeddhisten en dat dat opnieuw tot rellen en politieke heisa zou leiden.

"Hart van de tempel niet beschadigd"

Opvallend was vandaag dat ook Lobsang Sangay, de premier van de Tibetaanse regering in ballingschap, zijn landgenoten geruststelde. Tijdens een bezoek aan Japan vertelde hij de pers dat "de belangrijkste hal van de Jokhang-tempel niet geraakt is door de brand". In die hal bevinden zich de belangrijkste spirituele schatten van de Tibetanen, waaronder de Jowo Sakyamuni, een groot beeld van de Boeddha.

Op welke bronnen Sangay zich baseert, is niet duidelijk, maar aangenomen wordt dat hij goede contacten heeft met de boeddhistische clerus in Tibet. Sangay heeft in 2011 de politieke leiding van de regering in ballingschap overgenomen van de dalai lama. Die laatste houdt zich nu enkel nog bezig met het vertegenwoordigen van Tibet in het buitenland en met religieuze en filosofische zaken.

De Jokhang is een groot complex met tempels, een klooster en bibliotheken en is meer dan 1.300 jaar oud. Het monument staat op de lijst van werelderfgoed van de Unesco.

Meest gelezen