Videospeler inladen...

"Echte vrijheid krijg je als je op school correct wordt geïnformeerd"

Leni Franken, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, waarschuwt voor het spanningsveld tussen ouders en hun levensbeschouwelijke overtuigingen en het recht van het kind op onderwijs. Ze zegt dat naar aanleiding van de commotie rond een Joodse meisjesschool in Antwerpen. Daar zouden de eindtermen niet worden gerespecteerd.

In de strikt Joodse secundaire meisjesschool Benoth Jerusalem in Antwerpen, kreeg een sollicitante een lijst met richtlijnen waar ze zich moest aan houden. Daarin stond onder meer dat er niet mocht gesproken worden over de evolutietheorie van Darwin. De sollicitante stapte met de hulp van Leni Franken naar het kabinet van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Crevits vraagt nu een grondig onderzoek aan de inspectiediensten.

Franken, die gespecialiseerd is in het spanningsveld tussen vrijheid van onderwijs en godsdienst, was verrast door het document van de school. "Het deed me toch de wenkbrauwen fronsen, zeker omdat de school subsidies krijgt en dat ze er al was op gewezen na een doorlichting een paar jaar gelden", reageert Franken in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De lijst van zaken waar niet over mag gesproken worden in de school of die niet mogen getoond worden, is lang. "Zo is christelijke kunst taboe, zoals Rubens. De meisjes mogen niet knielen en er mogen geen afbeeldingen getoond worden waar meisjes en jongens samen opstaan", somt Franken op.

Leven in je eigen hokje

"Er is hier duidelijk een spanningsveld tussen de levensbeschouwelijke overtuigingen van de ouders en het recht op onderwijs van de kinderen", vindt Franken. "Het onderwijs bereidt kinderen voor op de samenleving van vandaag. Met dit soort scholen en richtlijnen gebeurt dat onvoldoende."

"Er botsen hier een aantal grondrechten met elkaar. Echte vrijheid krijg je pas als je op school degelijk wordt geïnformeerd. Anders ben je alleen voorbereid voor het leven in een gesegregeerde samenleving, om te leven in je eigen hokje", besluit Franken.

Meest gelezen