Videospeler inladen...

Waterfront zoekt 6.000 vrijwilligers

Na het Lichtfront (2014), Woordfront (2015), de 30.000e editie van de Last Post (2015) en het Kraterfront (2017) komt de Provincie West-Vlaanderen met een nieuwe culturele herdenking van de Eerste Wereldoorlog in het kader van GoneWest. Het Waterfront wil op 29 juni 2018 langs de kustlijn tussen Zeebrugge en Oostende 6.000 mensen kniehoog in zee plaatsen, terwijl ze 3.000 herdenkingsbootjes vasthouden met daarop "boot-schappen" en een naam van iemand die sneuvelde op zee.

Het bootje is ontworpen door hogeschoolstudenten, na een project waar studenten van de scholen Howest en Vives aan meewerkten. Er komen 3.000 bootjes, in allerlei kleuren. De deelnemers moeten zich vooraf inschrijven via gonewest.be. Na het evenement worden de deelnemers de eigenaars van de bootjes, die kunnen omgetoverd worden tot een zitzak voor kinderen. 

Noordzeehavens erg belangrijk tijdens WOI

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de havens van Zeebrugge en Oostende belangrijke Duitse havens, vooral voor de onderzeeërs. Ze waren dan ook van groot strategisch belang. De geallieerden probeerden in april en mei 1918 de vaargeulen te blokkeren, maar dat is niet gelukt. Op zee vielen ook heel wat slachtoffers, en het Waterfront wil hen herdenken. Maar er is meer: het Waterfront wil ook een boodschap van hoop uitdragen, nu het bijna 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde.

Vijf voorstellingen in vijf kustgemeentes

In Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende zijn er op 29 juni ook speciale voorstellingen op en rond het strand naar aanleiding van het Waterfront. Canvas zal het Waterfront live uitzenden, van 19 tot 20 uur. Joris Hessels en Dominique Van Malder, van Radio Gaga, spelen in die uitzending de hoofdrol. Filmregisseur Peter Monsaert begeleidt het hele project mee.

Meest gelezen