205 leden van Boko Haram veroordeeld, onder wie ook meesterbrein van ontvoering schoolmeisjes

In Nigeria zijn vorige week 205 leden van Boko Haram veroordeeld op een massaproces. Bij hen is ook het meesterbrein achter de ontvoering van 200 schoolmeisjes in Chibok in 2014. Zijn aanvankelijke straf van 15 jaar cel is verlengd tot 30 jaar.

Het massaproces ging door op de militaire basis van Kainji, in de westelijke staat Niger. Het ministerie van Justitie meldde gisteren dat 205 vermeende leden van Boko Haram hierbij zijn veroordeeld. De straffen liggen tussen drie en zestig jaar cel.  

"De meesten werden veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, of het achterhouden van informatie over de groep die zou kunnen leiden tot de arrestatie, vervolging of veroordeling van Boko Haram-leden", meldde het ministerie van Justitie. Tijdens het proces zijn 526 mensen vrijgelaten die verdacht werden van banden met Boko Haram, wegens gebrek aan bewijs. Zij moeten nu eerst een re-integratieproject volgen vooraleer ze naar hun families mogen terugkeren.

Dit proces was het tweede massaproces sinds oktober 2017. Toen zijn er slechts 45 verdachten veroordeeld en 468 vrijgelaten, ook omwille van gebrek aan bewijs. 

Bij aanvang van de massaprocessen in oktober 2017 waren er 1669 verdachten. 250 van hen zijn na dit tweede massaproces veroordeeld, 994 vrijgelaten. 

Boko Haram

Boko Haram strijdt sinds 2009 in het noordoosten van Nigeria voor een islamitische staat. De terreurorganisatie voert ook regelmatig raids uit in buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger. Sinds 2009 hebben ze duizenden dodelijke slachtoffers gemaakt. Ruim 2,5 miljoen mensen sloegen al op de vlucht omwille van het geweld. 

Meest gelezen