Huis in Brussel kostte in 2017 gemiddeld 10.000 euro minder  dan het jaar daarvoor

Het afgelopen jaar is de gemiddelde prijs van een woonhuis in Brussel met 2,5% gedaald. Een gemiddeld huis in Brussel kostte in 2017 bijna 430.000 euro, dat is ruim 10.000 euro minder dan het jaar daarvoor.

Toch is de daling niet zorgwekkend, zeggen de Brusselse notarissen. "De gemiddelde prijs is eigenlijk geen ideale barometer," zegt notaris Stijn Joye. "De mediaanprijs geeft beter de echte prijzen weer, en die is maar met een halve procent gedaald. Eigenlijk kunnen we dus beter van een stabilisering spreken."

Appartementen wel duurder

De prijs voor appartementen is dan weer wel gestegen met 3%. Zo kostte een gemiddeld appartement in Brussel vorig jaar zo'n 235.000 euro.

Jongeren kopen meer

Opmerkelijk is vooral het feit dat weer meer jongeren vastgoed aankopen. Dat heeft te maken met de aanpassing van de registratierechten vorig jaar. Wie een eerste eigendom aankoopt (voor een bedrag lager dan 500.000 euro), moet nu geen registratierechten meer betalen op de eerste 175.000 euro. Daardoor hebben jonge mensen meer eigen middelen over om een aankoop te financieren.

Meest gelezen