Vlaanderen doet het met 66 gemeenteraadsleden minder

Dertig Vlaamse gemeenten zullen na de verkiezingen meer gemeenteraadsleden hebben dan nu. Dat komt omdat de bevolking er gegroeid is. Maar in totaal zullen er na de verkiezingen 66 verkozenen minder zijn, dat is vooral te wijten aan de fusies van verschillende gemeenten. De cijfers worden bekend gemaakt door de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). In Wallonië en Brussel stijgt het totale aantal gemeenteraadsleden.

Het aantal gemeenteraadsleden wordt bepaald aan de hand van het aantal inwoners van een gemeente. Als er in uw gemeente sinds de vorige verkiezingen veel inwoners zijn bijgekomen, stijgt het aantal gemeenteraadsleden. Is het aantal gedaald, daalt het aantal verkozenen ook. 

Bekijk hier of uw gemeente meer of minder gemeenteraadsleden zal hebben:

Grootste verschillen in fusiegemeenten

In oktober zijn er voor het eerst verkiezingen in zeven "nieuwe" gemeenten, na fusies. Als gemeenten fuseren, heeft de nieuwe gemeente telkens veel minder gemeenteraadsleden dan de oude gemeenten samen. Dankzij deze fusies zal Vlaanderen in totaal 66 raadsleden minder hebben na de verkiezingen.

  • Lievegem zal 30 raadsleden minder hebben dan het huidige Lovendegem, Zomergem en Waarschoot.
  • Oudsbergen zal 17 raadsleden minder hebben dan het huidige Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.
  • Pelt zal 17 raadsleden minder hebben dan het huidige Neerpelt en Overpelt.
  • Aalter zal 15 raadsleden minder hebben dan het huidige Knesselare en Aalter.
  • Deinze zal 15 raadsleden minder hebben dan het huidige Deinze en Nevele.
  • Puurs-Sint-Amands zal 15 raadsleden minder hebben dan het huidige  Puurs en Sint-Amands.
  • Kruisem zal 13 raadsleden minder hebben dan het huidige Kruishoutem en Zingem.

Dertig gemeenten krijgen er twee gemeenteraadsleden bij. Aardooie en Ieper zijn de enige Vlaamse gemeenten waar de bevolking is afgenomen en waar het aantal gemeenteraadsleden daardoor daalt.

Brussel: meer raadsleden in vijf gemeenten

Het Brussels Gewest bestaat uit 19 gemeenten. Vijf daarvan zullen na de gemeenteraadsverkiezingen twee extra gemeenteraadsleden krijgen. Het gaat om Jette, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde.

Wallonië: 70 extra gemeenteraadsleden

In Vlaanderen zal het totale aantal gemeenteraadsleden dalen, in Wallonië zal het stijgen. Daar zullen er na de gemeenteraadsverkiezingen 70 extra gemeenteraadsleden zijn: door de bevolkingsgroei krijgen 35 gemeenten twee raadsleden extra. De meesten daarvan zullen zetelen in Waals-Brabant.

Meest gelezen