© MSK Gent

Eigenaar Toporovski-collectie laat Russische werken zelf onderzoeken

De Stichting Dieleghem die de eigenaars zijn van de Toporovski-collectie zullen de Russische werken zelf onderzoeken. Dat bevestigt Hervé Doyen (CDH) burgemeester van Jette en voorzitter van de stichting Dieleghem.

Gisteren raakte bekend dat de expertencommissie die het onderzoek moest uitvoeren naar de authenticiteit van de Russische werken het op de eerste dag al voor bekeken hield. Nu laat de Stichting Dieleghem weten dat ze zelf een onderzoek zullen starten naar de echtheid van de werken. Dat schrijft Bruzz en is bevestigd aan VRT NWS. 

Hervé Doyen, burgemeester van Jette en voorzitter van de Stichting Dieleghem, laat weten dat ze de werken zullen onderzoeken in gerenommeerde labo's. Wanneer de resultaten bekend zullen zijn is nog niet geweten.

wij wilden enkel een duidelijk juridisch kader alvorens van start te gaan met het onderzoek, dat is toch normaal?

Hervé Doyen, burgemeester van Jette en voorzitter Stichting Dieleghem

De expertencommissie die aangesteld was door minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) werd gisteren al op de eerste dag ontbonden omdat er onmogelijke voorwaarden werden gesteld. Die kritiek weerlegt Hervé Doyen: “wij wilden enkel een duidelijk juridisch kader alvorens van start te gaan met het onderzoek, dat is toch normaal?”. Volgens Doyen had de commissie geen wettelijke basis en wilden de experten niet in dialoog gaan.

Kunstliefhebber Kurt Van Eeghem zei in De wereld vandaag op Radio 1 dat er teveel mist is rond de collectie: "ik ben er van overtuigd dat dit niet klopt. Het is ook zo dat de burgemeester van Jette het fijn zou vinden dat dat museum in zijn gemeente komt. Er zijn veel belangen die meespelen. Ik denk dat het museum hier in de fout is gegaan. Het had op zijn minst veel deugdelijker moeten onderzocht worden. Ik hoop dat Mevrouw de Zegher en Sven Gatz hier lessen uit trekken."

Het Museum voor Schone Kunsten van Gent zet de bruikleen van 26 Russische kunstwerken stop, dat hebben het museum en het Gentse stadsbestuur ondertussen laten weten. De 26 kunstwerken worden nu terug gegeven aan de eigenaars, het echtpaar Toporovski.

Meest gelezen