Unicef: "Jaarlijks sterven 2,6 miljoen baby's nog vóór ze een maand oud zijn"

Jaarlijks sterven wereldwijd 2,6 miljoen baby's nog voor ze een maand oud zijn. Dat blijkt uit een rapport over zuigelingensterfte van Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties. De laatste 25 jaar is het aantal sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar gehalveerd, maar bij baby's tot één maand is dat niet gelukt. 

Niet elk kind krijgt dezelfde start in het leven, dat blijkt nog maar eens uit dit rapport.  Kinderen geboren in Japan, IJsland en Singapore hebben de grootste overlevingskans. Borelingen in Pakistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan hebben de grootste kans om te overlijden voor ze een maand oud zijn.

Acht van de tien minst gunstige plekken om ter wereld te komen, liggen in de Sub-Sahara. Pakistan bekleedt de weinig benijdenswaardige eerste plaats, met een zuigelingensterfte van 1 op 22. Daarna komen de Centraal-Afrikaanse Republiek (1 op 24) en Afghanistan (1 op 25). Plaatsen 4 tot en met 7 worden ingenomen door Somalië, Lesotho, Guinee-Bissau en Zuid-Soedan, waar de zuigelingensterfte 1 op 26 bedraagt. Op de achtste plaats komt Ivoorkust (1 op 27). De top 10 wordt afgesloten door Mali en Tsjaad, met een sterftegraad bij pasgeborenen van 1 op 28. België staat op de 164ste plaats, met een zuigelingensterfte van 1 op 455.

Kindersterfte daalt, maar voor zuigelingen is dat niet gelukt

"In de laatste kwarteeuw hebben we het aantal sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar kunnen halveren, maar we hebben niet dezelfde vooruitgang kunnen boeken bij kinderen jonger dan 1 maand", zegt Philippe Henon van Unicef België. Meer dan 80 procent van de sterfgevallen bij zuigelingen is te wijten aan vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling of infecties. Door een tekort aan goed opgeleide gezondheidswerkers en verloskundigen krijgen duizenden mensen niet de broodnodige ondersteuning om te overleven. Henon: "In de landen waar de situatie het ergste is, bevallen de vrouwen meestal thuis, zonder de nodige medische zorg.  Als er dan complicaties zijn bij de bevalling, is er niet snel genoeg hulp. Er treden ook vaak infecties op zoals longontsteking of bloedvergiftiging."

Unicef wil daar verandering in brengen met zijn campagne Every Child ALIVE. De organisatie vraagt niet alleen meer geschoold medisch personeel, maar ook toegang tot medicijnen en medische voorzieningen voor aanstaande moeders. Bovendien pleit Unicef voor "empowerment" van meisjes en moeders, zodat ze de zorg waar ze recht op hebben, durven vragen en krijgen.

Meest gelezen