Kent u deze internationale varianten van "The office" al?

"The office" krijgt een nieuwe versie in India. Dat meldt de BBC. Verschillende andere landen maakten eveneens een variant van de bejubelde Britse serie van en met Ricky Gervais. Een overzicht.

Het was dé hitserie van de vroege jaren 2000 in het Verenigd Koninkrijk (en al snel daarbuiten): "The office", een tragikomische reeks over het wel en wee van het papierbedrijf Wernham Hogg in Slough waar de excentrieke manager David Brent (Ricky Gervais) de touwtjes in handen houdt.

Binnenkort krijgt ook India zijn eigen David Brent want volgens de BBC staat een remake van "The office" in het land op stapel. De manager van dienst zal Jagdeep Chaddha heten en het verhaal zal zich in een papierbedrijf in een buitenwijk van New Delhi afspelen.

India is lang niet het eerste land dat een eigen versie van "The office" krijgt. De Britse openbare omroep maakt een bloemlezing.

1. Quebec

In 2006 is in de Canadese provincie Quebec "La job" op tv te zien, een Franstalige variant van "The office" waarin het hoofdpersonage met een knipoog David Gervais heet, een rol van Antoine Vezina. Het papierbedrijf van dienst heet Les Papiers Jennings en staat in de buitenwijken van Montreal.

2. Chili

Twee jaar later is Chili aan de beurt. Daar heet "The office" een seizoen lang "La ofis", Wernham Hogg heet Papeles Lozano. Het alter ego van David Brent is Mauel Cerda, een rol van Luis Gnecco. Die is ook te zien in "Una mujer fantástica" die kans maakt op een Oscar in de categorie niet-Engelstalige film.

3. Tsjechië

Onder de naam "Kancl" is "The office" in 2014 ook in Tsjechië te zien. Hier heet David Brent Marek Chvala, een rol voor Václav Kopta. "Kancl" speelt zich af in Brno, een stad die haar liefde voor Britse humor elk jaar met een "silly walk day" viert.

4. Finland

In maart 2017 maakt Finland kennis met "Konttori" waarin het papierbedrijf uit "The office" Leskisen Paperi heet en in Riihimaki even ten noorden van Helsinki staat. David Brent gaat door het leven als Pentti Markkanen, een rol voor Sami Hedberg.

5. Frankrijk

Ook onze zuiderburen krijgen in 2006 met "Le bureau" hun eigen versie van "The office". Wernham Hogg heet Cogirep en staat in Villepinte, een gemeente in het noordoosten van Parijs. François Berléand kruipt in de huid van David Brent onder de noemer Gilles Triquet.

6. Duitsland

In Duitsland loopt het verhaal van "The office" niet van een leien dakje. In 2004 schiet daar "Stromberg" uit de startblokken. De serie lijkt opvallend goed op "The office", maar is geen officiële variant. De BBC dreigt met een juridische procedure.

Uiteindelijk bereikt de Britse openbare omroep een compromis met de makers van "Stromberg". Zij vermelden dat Ricky Gervais en "The office" een inspiratie voor hun serie waren. "Ik was erg verrast", grapt Gervais hierover in 2006. "Het ligt niet in de aard van de Duitsers om ergens binnen te vallen en iets te nemen dat niet van hen is."

In "Stromberg" staat een verzekeringskantoor centraal. Christoph Maria Herbst speelt Bernd Stromberg, het titelpersonage.

7. Israël

In 2010 en 2013 is in Israël "Ha-Misrad" op tv te zien. In die variant zijn het acteurs Dvir Benedek en Avi Meshulam die de regionale managers in de stad Yehud spelen van een bedrijf met een Hebreeuwse naam die zich als "Kantoor van papier" laat vertalen.

8. Zweden

In Zweden heet "The office" "Kontoret", een serie die in 2012 en 2013 twee seizoenen loopt. Henrik Dorsin speelt Ove Sundberg, het equivalent van David Brent.

9. Verenigde Staten

Een van de meest succesvolle remakes van "The office" is de gelijknamige Amerikaanse variant die tussen 2005 en 2013 liefst negen seizoenen loopt en ook bij ons is te zien. Steve Carell kruipt in de huid van Michel Scott, de evenknie van David Brent die het papierbedrijf Dunder Mifflin in Scranton in de staat Pennsylvania leidt. De serie is goed voor verschillende Emmy Awards en ook een Golden Globe.

10. Vlaanderen

Het is geen officiële variant van "The office", maar toch hoort ook "Het eiland" in dit rijtje thuis. De populaire serie van Jan Eelen is in 2004 en 2005 op Eén te zien en volgt het doen en laten van de prettig gestoorde werknemers van Cynalco Medics. De cast telt heel wat grote namen als Sien Eggers, Frank Focketyn, Wim Opbrouck en Tom Van Dyck.

Meest gelezen