Het gerechtsgebouw in Thailand waar het proces plaatsvond.

Japanner die 13 kinderen bij 9 verschillende draagmoeders verwekte, krijgt hoederecht 

De Japanner Mitsotoki Shigeta krijgt van een rechter in Thailand de voogdij over al zijn kinderen. Dat is opmerkelijk, omdat de man 13 kinderen heeft bij negen verschillende draagmoeders. De zaak deed dan ook veel stof opwaaien in Thailand.

De Japanner, zoon van een miljardair, werd vier jaar geleden in verband gebracht met een groot schandaal. De man verwekte in 2014 dertien kinderen bij negen verschillende draagmoeders. Negen van de dertien kinderen van Shigeta werden later ontdekt in een luxueus appartement in Bangkok. Toen bleek dat deze kinderen allemaal gelinkt zijn aan één man werd een onderzoek gestart naar mensenhandel en uitbuiting van kinderen. 

In Thailand, waar de laatste jaren een draagmoeder-industrie lijkt te ontstaan, leidde dat tot heel wat commotie. De advocaat van de Japanner zegt dat hij gewoon een grote familie wil, omdat hij zelf ook uit een groot gezin komt. Hij vindt het belangrijk dat zijn kinderen samen opgroeien.

Een Thaise rechter geeft hem nu gelijk. Die redeneert dat het belangrijk is voor het geluk en de kansen van de dertien kinderen om op te groeien bij hun biologische vader. Dat de man geen strafblad heeft, is ook van belang. 

Thailand probeert sinds enkele jaren de draagmoeder-industrie aan te pakken. Door een wet uit 2015 is het zogenoemde “draagmoedertoerisme” niet meer mogelijk in Thailand. Wie nu nog kinderen probeert te krijgen via Thaise draagmoeders riskeert zware straffen.

Meest gelezen