Noah Berger

Komeetinslag 13.000 jaar geleden zorgt voor wereldbrand

Een internationaal onderzoeksteam heeft wereldwijd sterke aanwijzingen gevonden voor een grote brand zo’n 13.000 jaar geleden. De brand ontstond na de inslag van een komeet en luidde een nieuwe afkoeling in.

De Amerikaanse geoloog James Kennett onderzoekt al jaren de Dryas- periode zo’n 13.000 jaar geleden. Met een internationaal team van collega’s vond hij over de helft van de wereld sporen van een grote brand. Daarvoor maakten ze gebruik van ijskernen, bodemstalen uit meren en oceanen, en monsters van gletsjers en rotsen.  

De zwarte punten zijn de 129 meren waar bodemstalen werden genomen. De paarse punten zijn plaatsen op zee. Op alle locaties werden sporen de brand gevonden. Foto: Courtesy Image

In al dat materiaal vonden de wetenschappers duidelijke sporen van een grote brand: ammonium, acetaat, CO2 en nitraat om er maar een paar te noemen. Daarnaast waren er ook sporen van platina, gesmolten glas, kristal en diamant. Dat exotisch materiaal is voor de wetenschappers het bewijs dat het om een inslag van een komeet gaat. Ze denken dat het gaat om verschillende fragmenten van een uiteenvallende komeet, die oorspronkelijk een diameter van wel 100 kilometer zou gehad hebben.  Ter vergelijking: gedacht wordt dat de komeet die zo'n 65 miljoen jaar geleden een einde maakte aan het rijk van de dinosauriërs, een diameter had van zo'n 10 kilometer.

Vandaar de enorme brand. De brandhaard strekte zich uit van Noord-en Zuid-Amerika,  tot West-Europa en het westen van Azië. Goed voor zo’n 10 miljoen vierkante kilometer vegetatie die in de as werd gelegd.  

Wereldbrand leidt tot klimaatverandering

De rookontwikkeling was zo gigantisch dat het zonlicht werd geblokkeerd. Daardoor ontstond er een zogenaamde inslagwinter, een periode van langdurig koud weer na een botsing van de aarde met een komeet.  De gevolgen waren enorm. Volgens Kennett heeft die afkoeling bijgedragen tot de achteruitgang van een aantal giganten uit de ijstijd zoals de mammoet en de mastodont. Daarnaast zou de gebeurtenis ook het einde hebben ingeluid van de Clovisbeschaving. Dat is het eerste volk in het vroege Noord-Amerika, waar restanten van werden gevonden in de stad Clovis in het huidige New Mexico. De plotse winter leidde meteen ook een afkoeling in van het noordelijk halfrond tijdens de Dryasperiode.

Meest gelezen