Registreren als orgaandonor? Dat kan binnenkort online of via huisarts

De Kamercommissie Volksgezondheid stemt straks over een wetsvoorstel dat het een pak makkelijker maakt om je te registreren als orgaandonor. Op dit moment wachten in ons land meer dan 1.200 mensen op een geschikte donor voor transplantatie van bijvoorbeeld een lever, hart of longen. Er zijn nog altijd te weinig orgaandonoren om al die mensen op tijd te kunnen helpen. 

Het wetsvoorstel van Kamerleden Nathalie Muylle (CD&V) en Valerie Van Peel (N-VA) geeft huisartsen de mogelijkheid om van hun patiënten te registreren of ze kandidaat-orgaandonor zijn. Het zou ook mogelijk worden om jezelf online te registreren via het e-healthplatform. Op die manier hopen Muylle en Van Peel dat er meer donororganen ter beschikking komen.

De huidige transplantatiewet bepaalt dat elke Belg in principe orgaandonor is na zijn overlijden, behalve wanneer we dat expliciet weigeren. Die weigering moet dan ook vooraf geregistreerd staan. De meeste mensen hebben niets geregistreerd, geen weigering en geen expliciete toestemming. In de praktijk vraagt de arts nu bij een overlijden aan de familieleden of er sprake kan zijn van orgaandonatie en vaak wordt dat dan geweigerd.

"Er hangt nog een taboe rond als het zover komt", aldus Kamerlid Valerie Van Peel. "Het is belangrijk om op voorhand het gesprek aan te gaan." Als de wil van de patiënt op voorhand geregistreerd staat, is het voor artsen en familieleden duidelijker en makkelijker.

Huisarts ideaal aanspreekpunt

Vandaag kan je je enkel in het gemeentehuis laten registreren als donor. "Dat is voor veel mensen een te hoge drempel", zegt Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V). Zij vindt het belangrijk dat mensen goed en volledig geïnformeerd worden over orgaandonatie en dat bij voorkeur door iemand met wie ze een vertrouwensband hebben. "De huisarts is daarvoor ideaal. Die kan trouwens ook zelf het initiatief nemen voor zo'n gesprek."  

Zelf online registreren

In het wetsvoorstel is ook de mogelijkheid toegevoegd om jezelf online te registreren, een voorstel van Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat zou kunnen via het bestaande e-healthplatform. De donorregistratie kan dan gekoppeld worden aan het globaal medisch dossier zodat ook de huisarts op de hoogte is van de registratie.

Vandaag zijn zo'n 260.000 Belgen geregistreerd als orgaandonor. Meer dan 1.200 patiënten wachten op een donororgaan, meestal een lever, nieren, longen of een hart. Van Peel: "Je kan per persoon tot 8 levens redden met je organen. Als je zo het leven kunt uit gaan, is dat een mooie zaak."

Meest gelezen