Nieuwe aanklachten brengen medewerkers van Netanyahu in het nauw

In totaal onderzoekt de Israëlische politie niet vier zaken van corruptie rond premier Benjamin Netanyahu. In twee van de vier is hij zelf onderwerp van een onderzoek. Netanyahu ontkent elke betrokkenheid en noemt het onderzoek politiek.

Vandaag heeft de politie bekendgemaakt dat Nir Hefetz, een gewezen woordvoerder en vertrouweling van de premier, gearresteerd is. Dat is al twee dagen geleden gebeurd omdat Hefetz verdacht wordt van betrokkenheid bij een grote corruptiezaak.

Nu zegt de politie dat Hefetz ook gepoogd zou hebben om een rechter om te kopen. Die zou een hoge post aangeboden gekregen hebben en moest in ruil een onderzoek naar misbruik van overheidsgeld voor privé-doeleinden door Sara, de vrouw van Netanyahu, stopzetten. Het zou gaan om een bedrag van 100.000 dollar.

In een andere zaak, die rond de telecomgroep Bezeq, zijn de CEO, de grootste aandeelhouder en familieleden en de voormalige minister van Communicatie Shlomo Filber, aangehouden.

Tegen Netanyahu zelf lopen nog twee andere onderzoeken. Een wegens omkoperij door zakenlui voor 300.000 dollar en het afpersen van een grote krant om gunstige commentaren over de premier te publiceren. In ruil zou Netanyahu het een rivaal van die krant moeilijk gemaakt hebben.

De premier ontkent alle beschuldigingen en zegt dat de onderzoeken politiek gemotiveerd zijn.

Meest gelezen