Video player inladen...

Ook microplastics in vissen op grote diepte

Wetenschappers van de universiteit van Galway hebben bij driekwart van de diepzeevissen uit het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan microplastics gevonden. Het gaat om één van de grootste concentraties die op die diepte is waargenomen.

De onderzoekers van de universiteit van Galway in Ierland namen stalen tijdens een oversteek van de Atlantische Oceaan. In het noordwestelijk deel gooiden ze hun netten uit op een diepte van 600 meter. Daar troffen ze een aantal dode diepzeevissen aan. Het ging om vissen met een lengte van 3,5 tot 59 centimeter. In driekwart van de vissen troffen de onderzoekers microplastics aan. Dat is één van de grootste concentraties die ooit gemeten zijn op die diepte.

In één visje van amper 4,5 centimeter vonden ze 13 deeltjes plastic. “Genoeg redenen om verontrust te zijn”, zeggen de wetenschappers, “want nu zijn vissen zelfs op grote diepte niet meer veilig”.
Microplastics zijn afkomstig van verschillende bronnen: van cosmetica tot douchezeep. Maar ook de slijtage van  autobanden en zelfs de was van synthetische kleren zorgt voor microplastics in het milieu.

Meest gelezen