AFP or licensors

Oxfam verontschuldigt zich in Haïti voor schandaal

De regionale directeur van Oxfam in Latijns-Amerika, Simon Ticehurst, is naar Haïti afgezakt met een Britse Oxfam­delegatie om daar persoonlijk zijn verontschuldigingen aan te bieden voor het seksueel wangedrag van enkele medewerkers in 2010.  

Gisteren heeft Oxfam een gesprek gehad met de Haïtiaanse regering. Dat was voor het eerst sinds het schandaal uitbrak over seksueel wangedrag van enkele medewerkers van Oxfam Groot-Brittannië in Haïti. 

De delegatie onder leiding van regionaal directeur Ticehurst werd ontvangen door de Haïtiaanse minister van Planning en Externe Coöperatie Fleurant, die zelf om het onderhoud had gevraagd. De delegatie overhandigde hem het interne rapport dat gisteren openbaar was gemaakt en bood ook excuses aan voor wat er in 2010 was gebeurd. 

Wij willen ons rapport overhandigen aan de minister en onze schaamte en excuses delen met de Haïtiaanse regering en bevolking, voor wat er is gebeurd.

Simon Ticehurst

De Haïtiaanse regering zei echter na het gesprek dat ze teleurgesteld was dat Oxfam het rapport nu pas heeft overhandigd, jaren na de feiten. De regering sprak over een "belemmering van de rechtsgang". Een misdaad niet melden aan de overheid is strafbaar in Haïti.  De regering wil een grootschalig onderzoek starten naar de acties van de organisatie. 

Nog meer gesprekken

De CEO van Oxfam Groot-Brittannië en de uitvoerend directeur van Oxfam internationaal hebben ook al om een onderhoud gevraagd met de Haïtiaanse regering. 

Meest gelezen