Raad van bestuur ontbindt Finanpart

Finanpart, de dochteronderneming van de Luikse intercommunale Publifin, wordt ontbonden. Dat heeft de raad van bestuur maandagavond beslist. Finanpart omvat de vennootschap Nethys.

De raad stemde er daarnaast mee in om de Luikse distributienetbeheerder Resa af te splitsen van Nethys, om zo toenadering tot de Waalse distributienetbeheerder Ores mogelijk te maken.

Door de ontbinding van Finanpart komt Publifin rechtstreeks boven Nethys te staan. De raad van bestuur van Finanpart gaf maandagavond dan ook aan dat de beheersovereenkomst tussen Publifin en Nethys moet worden herzien.

Afgelopen weekend bereikten PS, MR en CDH een akkoord over de toekomst van de omstreden CEO van Nethys, Stéphane Moreau. Hij zal nog zeker tot en met 31 maart op post mogen blijven.

De raad van bestuur van Finanpart vraagt de raad van bestuur van Nethys, die dinsdagochtend bijeenkomt, om vóór 31 maart de bevoegdheidsdelegaties bij het management van Nethys te herzien en de raad van bestuur er meer macht te geven. Daardoor zouden alle strategische beslissingen voortaan door de raad moeten worden goedgekeurd.

Tot slot draagt de raad van bestuur van Finanpart zijn tegenhanger bij Nethys op om het toekomstige decreet van de Waalse regering, over deugdelijk bestuur en transparantie met betrekking tot mandaten en vergoedingen bij intercommunales, toe te passen. Hij wil met name dat er een vergoedingsplafond van 245.000 euro komt.

Meest gelezen