Vindolanda trust

Romeinse bokshandschoenen gevonden bij Muur van Hadrianus

In een Romeinse legerplaats in Engeland zijn twee leren bokshandschoenen gevonden. Ze dateren van rond 120 na Christus. Dat meldt The Guardian. Het zijn eigenlijk een soort banden die om de knokkels van de hand zaten. Op één van de handschoenen zijn nog afdrukken van de knokkels te zien. 

De Romeinse legerplaats werd vorig jaar gevonden onder het fort van Vindolanda, een stenen fort uit de vierde eeuw ten zuiden van de muur van Hadrianus bij Hexham. De twee bokshandschoenen vormen op het eerste gezicht geen paar.  Het zijn leren banden die om de knokkels van de hand zaten en die waren gevuld met natuurlijke materialen om schokken op te vangen. Op de ene zijn nog afdrukken van knokkels zichtbaar. De grootste van de twee is ooit gerepareerd. 

Goed bewaard

Boksen was een populaire sport bij de Romeinen, er wordt vaak naar verwezen in teksten en afbeeldingen.  De twee bokshandschoenen die nu opduiken zijn waarschijnlijk de enige exemplaren die de eeuwen hebben overleefd. Ze zijn opmerkelijk goed geconserveerd doordat ze 2000 jaar onder een stenen vloer hebben gelegen waardoor er geen zuurstof bij kon.  De bokshandschoenen worden tentoongesteld in het museum bij het voormalige fort van Vindolanda. 

Meest gelezen