Turtelboom neemt eerste horde voor Europese Rekenkamer

De Commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet voor de kandidatuur van Annemie Turtelboom (Open VLD) als lid van de Europese Rekenkamer. De oud-minister doorstond een hoorzitting en neemt daarmee een eerste horde in de procedure. 

Turtelboom kreeg goede punten door haar "energieke en enthousiaste indruk". Dat ze een vrouw is, speelde ook een rol: ze kan zorgen voor meer genderevenwicht in de Europese Rekenkamer. Haar ervaring als minister en achtergrond als student en docent Economie aan de Universiteit van Yale kon rekenen op bijval.

Turtelboom verzekerde verder dat ze haar taak als lid van de Europese Rekenkamer “onafhankelijk en met volle overgave” zal uitvoeren. Daarom zal ze - als haar kandidatuur definitief wordt goedgekeurd - ontslag nemen als bestuurslid van de Antwerpse haven. De Antwerpse politica zal ook verhuizen naar Luxemburg om elke vergadering van de Rekenkamer te kunnen bijwonen.

Videospeler inladen...

De liberale oud-minister kreeg ook enkele kritische vragen, onder meer van het uiterst linkse parlementslid Luke Ming Flanagan uit Ierland over de "Turteltaks". "Tast dat uw geloofwaardigheid niet aan?", vroeg Flanagan zich af. Turtelboom repliceerde: "Wanneer de regering een beslissing neemt, heb je rechters die die beslissing kunnen opschorten. Dat is de rechtsstaat. We hebben een onafhankelijk Grondwettelijk Hof. Dat Hof is niet alleen tussengekomen in mijn zaak, maar in veel andere zaken."

Videospeler inladen...

Turtelboom geslaagd

Uiteindelijk kreeg Turtelboom een grote meerderheid achter zich. "Een ijzersterke hoorzitting", merkte partijvoorzitter Gwendolyn Rutten op. Maar dit is nog maar de eerste horde. Volgende week stemt de plenaire vergadering van het Europees Parlement en daarna moet de Europese Raad nog bevestigen.

Begin dit jaar werd Annemie Turtelboom voorgedragen door de federale ministerraad als opvolger van Karel Pinxten (Open VLD) in de Europese Rekenkamer. Die ziet toe op de uitgaven en de inkomsten van de Europese Unie.

Meest gelezen