Twitter reageert: "Deze 'prestatie' verdient gewoon een verfilming"

Eddie the Eagle. Kent u hem nog? Hij was in 1988 de eerste Britse schansspringer ooit op de Olympische Winterspelen, die toen plaatsvonden in Calgary. Veel bakte hij er niet van en meer dan een laatste plaats zat er niet in op de 2 disciplines waaraan hij deelnam. Maar wereldroem lag wel binnen zijn bereik, met onder meer een bioscoopfilm over zijn olympische fratsen. Dit jaar is een soortgelijke rol weggelegd voor de Hongaarse freestyleskister Elizabeth Swaney. Veel liet ze niet zien en een laatste plaats was haar deel in de halfpipe. Maar op sociale media gaf men haar alvast het nodige eerbetoon.

"Canadese Sharpe wentelt en zweeft naar goud in de halfpipe", blokletterde onze sportwebsite Sporza, maar die medaille was heel ver weg voor Swaney. Want vergeleken met de voorlaatste in de eindstand was er nog een opmerkelijk puntenverschil. Dat de Amerikaanse met Hongaarse roots zich überhaupt kwalificeerde had dan ook alles te maken met het selectiesysteem, dat eiste dat ze zich meerdere keren moest plaatsen bij de top 30 tijdens World Cup-evenementen. Swaney koos dan voor die wedstrijden waar er geen 30 deelnemers aanwezig waren. Een tactiek die uiteindelijk lukte. Dankzij haar Hongaarse grootouders kon ze ten slotte voor Hongarije uitkomen.

Maar veel liet ze niet zien en ze werd al snel vergeleken met Eddie the Eagle of met het Jamaïcaanse bobsleeteam, dat zich ook verrassend voor de Winterspelen van 1988 geplaatst had. Ook van hun fratsen werd een film gemaakt, "Cool runnings". Swaney liet alvast volgende "prestatie" optekenen:

Op sociale media kreeg men er alvast niet genoeg van:

Mocht u zich nu toch afvragen hoe het dan wel moet, op olympisch niveau presteren in deze discipline, hier beneden kunt u gouden medaillewinnares Cassie Sharpe bezig zien: 

Meest gelezen