Mike Pence (vooraan op de foto) en de Noord-Koreaanse delegatie (achteraan) tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Noord-Korea annuleerde ontmoeting met Pence tijdens Winterspelen"

Noord-Korea heeft een ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op het laatste nippertje geannuleerd. Er waren plannen voor een officiële ontmoeting tussen beide delegaties in de marge van de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence woonde eerder deze maand de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea bij. Ook vertegenwoordigers van het Noord-Koreaanse regime waren daarbij aanwezig, onder andere de Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Het zou blijkbaar de bedoeling geweest zijn dat Mike Pence en Kim Yo-jong elkaar in de marge van de Winterspelen hadden ontmoet. Dat zou de eerste officiële interactie tussen vertegenwoordigers van Noord-Korea en de Amerikaanse regering geweest zijn. Buitenlandse Zaken in de VS zegt nu dat die ontmoeting niet is doorgegaan omdat de Noord-Koreanen zich op het laatste moment teruggetrokken hebben.

"Toen de mogelijkheid van een kort gesprek met de Noord-Koreaanse delegatie zich voordeed, was vicepresident Pence bereid om deze kans te grijpen en de boodschap mee te geven dat het noodzakelijk is dat Noord-Korea zijn nucleaire programma opgeeft", zegt woordvoerster Heather Nauert. "Op het laatste moment besliste de DPRK (de Noord-Koreaanse staatspartij) om de ontmoeting niet te laten doorgaan. We betreuren het dat ze die kans niet gegrepen hebben."

Noord-Korea heeft niet gereageerd op de uitspraken van Buitenlandse Zaken in de VS.

Meest gelezen