Video player inladen...

Derde procesdag Hardy: vertoning gruwelvideo is stopgezet

De vertoning van de video op het assisenproces in Tongeren tegen Renaud Hardy is stopgezet. Hardy filmde de moord op zijn laatste slachtoffer. Na twee van de vijf fragmenten is de vertoning van de video stopgezet wegens te heftig. Het hof zal de niet vertoonde fragmenten niet meer tonen. Wellicht zullen er enkel nog foto's van de gruwelvideo vertoond worden.

Renaud Hardy staat terecht voor twee moorden en verkrachtingen en twee moordpogingen. Bij het begin van de derde procesdag maakte de procureur ook melding van een incident gisterenavond. Hardy zou een agent hebben aangevallen tijdens het gevangenistransport. 

Vandaag was een zware procesdag voor de slachtoffers en nabestaanden, omdat de video zou getoond worden waarop de moord te zien is op Linda Doms, het laatste slachtoffer van Hardy. Die beelden zijn erg gruwelijk. Op vraag van alle partijen besliste de voorzitter van het assisenhof om de beelden achter gesloten deuren te tonen. Slechts twee personen van de burgerlijke partijen bleven zitten bij het begin van de vertoning. Een van hen verliet de zaal na een tijdje. Na twee fragmenten werd de vertoning stopgezet wegens te heftig. 

In totaal moesten de juryleden een film van zowat 40 minuten bekijken. Zij moesten in de zaal blijven, maar konden wel de blik afwenden of de oren sluiten. Mochten zij de zaal verlaten hebben, dan is dat een procedurefout. De beelden zullen morgen niet meer vertoond worden. Wellicht zal het hof gebruik maken van foto's.

Drie dagen te lang op vrije voeten

De geheugenkaart waarop de beelden stonden werd door de politie tijdens een huiszoeking gevonden in de wasmachine van Hardy. Maar ze werden pas drie dagen na de vondst bekeken, weliswaar met een weekend tussen. In die tijd werd Hardy weer vrijgelaten. De voorzitter van het assisenhof legde daar vandaag de nadruk op. Maar volgens de politie kon het ook een geheugenkaartje zijn dat per ongeluk in de wastrommel was gevallen.

Incident tijdens gevangenistransport

Gedurende het proces wordt Hardy met een speciale taxibus van en naar de gevangenis van Hasselt vervoerd, omdat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Tijdens dat vervoer gisterenavond zou Hardy een agent hebben gestampt, zo zei de procureur vanmorgen. Hij deed dat omdat hij naar eigen zeggen dringend naar het toilet moest. Zelf zegt Hardy dat hij niet de bedoeling had om aan te vallen, maar dat hij op de agent is gevallen, toen hij zijn gordel losdeed en opstond.

Video player inladen...

Meest gelezen