41.000 artefacten in beslag genomen tijdens internationale operatie tegen kunstsmokkel

Tijdens een internationale operatie tegen kunstsmokkel hebben verschillende inlichtingendiensten 41.000 waardevolle artefacten in beslag genomen. Dat meldt Europol, dat net als Interpol, de Spaanse politie en de Werelddouaneorganisatie aan de operatie meewerkte.

Munten, schilderijen, tekeningen, meubels, muziekinstrumenten, porselein, archeologische en paleontologische objecten, boeken, manuscripten en sculpturen: ze maken allemaal deel uit van de liefst 41.000 artefacten die tijdens een grootschalige, internationale operatie in beslag zijn genomen.

De operatie liep van oktober tot begin december 2017 en was tweeledig. Enerzijds was er een luik met de codenaam Athena, waaraan de Werelddouaneorganisatie en Interpol meewerkten. Anderzijds was er een luik met de codenaam Pandora II, waaraan de Spaanse politie Guardia Civil en Europol meewerkten. Alles samen waren 81 landen betrokken.

Naast de inbeslagnames hebben de betrokken diensten tienduizenden controles uitgevoerd in luchthavens, zeehavens, grensposten, veilinghuizen, musea en private eigendommen. Op basis hiervan zijn 200 onderzoeken geopend en zijn 53 mensen opgepakt.

Internet

De operatie nam ook (en vooral) illegale kunsthandel via het internet onder de loep. Alleen al in dit domein zijn 63 onderzoeken geopend en zijn 6.000 artefacten in beslag genomen.

Een bijzonder succesvol onderzoek van de Guardia Civil leidde onderzoekers naar een schat van 2.000 objecten, waaronder munten van het Romeinse Rijk, ivoor, historische wapens en een beeld van Christus ter waarde van 6.000 euro.

Meest gelezen