Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

60 procent minder illegale migranten naar Europese Unie

Vorig jaar zijn 204.718 mensen via de zee illegaal binnengekomen in de Europese Unie. Dat zijn er 60 procent minder dan in 2016. De cijfers komen uit het jaarrapport van Frontex. De meeste migranten komen uit Afrika. 

In 2017 slaagden opvallend minder mensen zonder papieren erin om via de zee de buitengrenzen van de Europese Unie over te steken. Frontex, de Europese grenswacht, registreerde 204.718 "illegale grensoverschrijdingen". Dat zijn er 60 procent minder dan in 2016 (511.046) en nog een pak minder dan in het recordjaar 2015 (meer dan een miljoen). 

Volgens Frontex is de daling vorig jaar een gevolg van de druk op Libië . Daardoor vertrokken er vanaf juli minder boten naar Italië. Duizenden migranten zitten daardoor in moeilijke omstandigheden vast in Libië. De sluiting van de Balkanroute na het akkoord met Turkije verminderde het aantal illegale migranten op de Griekse eilanden al in 2016. 

Nieuwe route naar Spanje

Directeur Fabrice Leggere waarschuwt intussen voor een nieuwe route van de Maghreblanden Algerije en Marokko naar Spanje. Daar verdubbelde het aantal illegale oversteken van 10.000 naar 23.000. Mensensmokkelaars zetten daar steeds stevigere boten in.  Begin deze maand verdronken 16 mensen tijdens de oversteek. 

Sinds 2015 heeft Europa van het terugdringen van illegale migratie een prioriteit gemaakt.  Sinds de deal met Turkije, waardoor het aantal Syrische vluchtelingen naar Griekenland drastisch afnam, is het grootste deel van de migranten afkomstig uit Afrika.  

Fabrice Leggeri
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen