“Ook in ons land een debat over verbod niet-medische besnijdenis bij kinderen”

Verschillende artsen vinden dat er ook in ons land een verbod moet komen op niet-medische besnijdenis bij kinderen. Dat schrijft De Morgen. De artsen scharen zich zo achter een wetsvoorstel in IJsland eerder deze week, dat besnijdenis voor andere dan medische redenen strafbaar maakt. Fertiliteitsexperte Petra De Sutter (UGent) hoopt alvast dat het IJslands voorstel in ons land tot een debat zal leiden.

Een aantal artsen uit ons land kunnen zich vinden in het IJslandse plan om niet-medische besnijdenissen bij jongens te verbieden. Het IJslandse parlement bekijkt een wetsvoorstel ter zake dat er nu op tafel ligt. Volgens dat voorstel zou elke niet-medische besnijdenis van kinderen verboden worden. Wie dat toch doet, riskeert een gevangenisstraf tot zes jaar.

Het IJslandse voorstel heeft ook in ons land artsen aan het denken gezet. Fertiliteitsexperte Petra De Sutter van de Gentse Universiteit zou het voorstel niet blindelings overnemen, maar voor haar is het IJslandse voorstel een goede aanzet om ook in ons land een debat ten gronde te voeren.

De realiteit is wel dat we hier zitten met een conflict tussen verschillende mensenrechten

Petra De Sutter, Universiteit Gent

“Ik denk niet dat het een voorstel is dat we zomaar moeten gaan overnemen en invoeren. Een verbod zonder enige dialoog met de betrokkenen is iets wat toch niet zou werken en dit is niet de politieke oplossing waartoe we moeten gaan", vindt De Sutter.

"Maar de realiteit is wel dat we hier zitten met een conflict tussen verschillende mensenrechten en ik denk dat het goed is dat we daarover praten en dat we kijken of we daar tot een oplossing of compromis kunnen komen waar iedereen zich kan achter scharen."

"Het is niet mijn visie dat dit opgelegd moet worden  en bepaalde gemeenschappen moeten geschoffeerd worden daarmee", verklaart De Sutter. "Daar geraak je geen stap mee vooruit.”

Meest gelezen