Videospeler inladen...

Björn Soenens over Trumps ontmoeting met protesterende studenten: "Bijeenkomst vol pijn, verdriet en woede"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een delegatie van studenten ontvangen in het Witte Huis. Trump stelde enkele maatregelen voor om schietpartijen in scholen uit de wereld te helpen. "De vraag is of er verandering komt in de wapenwetgeving. De voorstellen van Trump zijn marginale maatregelen. Wat we wel zien is dat het studentenprotest vijftig jaar na mei 68 een niet te stuiten beweging lijkt", meldt Björn Soenens.

expert
Björn Soenens
Amerikacorrespondent van VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City. | Voor meer van Björn Soenens, klik hier.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een delegatie van leerlingen die protesteren voor een strengere wapenwetgeving ontvangen. In heel Amerika zijn er verschillende betogingen gehouden voor een strengere wapenwet na de dodelijke schietpartij in Florida vorige week.

"Het is een bijeenkomst vol pijn, verdriet en woede. De studenten van vijftien, zestien jaar zitten naast de president in een grote kring. Donald Trump luistert naar hun verzuchtingen. De studenten voelen zich niet meer veilig en ze willen een soort revolutie ontketenen. Ze pikken het niet meer. Ze zeggen “never again”, wij willen dit nooit meer meemaken", meldt Björn Soenens.

Donald Trump zat ingetogen te luisteren, maar heeft wel al een aantal voorstellen gedaan om schietpartijen op scholen tegen te gaan. "De vraag is of er een fundamentele verandering komt. De voorgestelde maatregelen als strengere backgroundchecks zijn marginale maatregelen. De studenten zeggen dat ze niet zullen rusten voor de aanvalswapens niet meer te verkrijgen zijn."

Het studentenprotest lijkt een niet te stuiten beweging

Björn Soenens

"Trump zit gewrongen tussen het studentenprotest, de ontroering die hem ook raakt en de politici van zijn Congres. De Republikeinen hebben al gezegd dat ze strengere backgroundchecks wel willen, maar ze eisen ook dat alle Amerikanen de mogelijkheid krijgen in alle staten om een wapen te dragen op een geheime plaats. Ze geven wat toe, maar aan de andere kant verslappen ze de wapenwetgeving", aldus Soenens.

Volgens onze Amerikakenner zal er nog veel water door de rivieren van Washington moeten stromen voor er verandering komt. "Wat we wel zien, is dat het studentenprotest bijna vijftig jaar na mei 68 een niet te stuiten beweging lijkt. Er was protest op vele plaatsen in Amerika. De scholieren roeren zich. Ze eisen maatregelen van de politici."

Videospeler inladen...

Meest gelezen