Videospeler inladen...

Francken in Guinee voor ontrading en betere terugkeer afgewezen asielzoekers

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is in het West-Afrikaanse land Guinee voor een "ontradingsmissie". Francken wil er jonge Guineeërs van overtuigen niet naar België te komen om hier asiel aan te vragen. De staatssecretaris gaat ook praten met de president van Guinee voor een betere terugkeer en identificatie van afgewezen asielzoekers.

Met een kleine 1.000 asielaanvragen vorig jaar staat Guinee in de top vijf qua landen van waaruit asielaanvragen binnenkomen in België, na bijvoorbeeld oorlogslanden Syrië of Irak. Zowat de helft van die aanvragen wordt uiteindelijk afgewezen, maar amper 53 afgewezen asielzoekers zijn effectief teruggekeerd naar hun land. Francken wil de terugkeer van Guineeërs die daardoor illegaal in ons land verblijven verbeteren.

"Er is nu al sinds kort een deal over de terugkeer met Guinee en dat werkt relatief goed", zegt staatssecretaris Francken. "Maar het kan altijd beter en ik ga daarvoor een paar vragen stellen aan de president van Guinee."

"Een kwestie van goede wil"

"Heel vaak hebben die Guineeërs geen enkele vorm van papieren", schetst VRT-journaliste Goedele Devroy. "In het straatarme Guinee wordt er nauwelijks aan geboorteregistratie gedaan, waardoor die mensen uit het land vertrekken zonder papieren. Daarna kunnen ze dus niet bewijzen dat het Guineeërs zijn en neemt de Guineese regering hen niet terug. De bedoeling is dat ze daar wat vloeiender in worden en dat ze de migranten terugnemen wanneer België zegt dat het om Guineeërs gaat, ook al zijn er geen papieren om dat te bewijzen. Dat is een kwestie van goeie wil."

De relatie tussen de Belgische en Guineese regering is overigens goed. Ons land heeft Guinee met de ebolacrisis in 2014 geholpen en staatssecretaris Francken komt ook nu met wat geld. "Dat verbetert de relaties verder in de hoop om betere afspraken te krijgen over de terugkeer van migranten", aldus Devroy.

Ontrading: "Jonge Guineeërs, kom niet naar België"

Een ander speerpunt in het bezoek van Francken aan Guinee wordt de ontrading. "Ik ga mensen ontraden om naar België te komen om hier asiel aan te vragen", zegt de staatssecretaris.

Francken gaat daarvoor onder meer een persconferentie geven voor de lokale pers. De Dienst Vreemdelingenzaken gaat verder met die ontradingscampagne in de loop van het voorjaar.

"De boodschap zal zo ongeveer zijn: "Jonge Guineeërs, kom niet naar België want u zal waarschijnlijk eindigen in de illegaliteit en dan sturen we u terug"", weet journaliste Goedele Devroy. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen