(illustratie)

Frankrijk lanceert "Loto du patrimoine" om erfgoed te redden

Frankrijk is de zogenoemde "Loto du patrimoine" goedgekeurd. Dat meldt Atout France. Het gaat om een kansspel dat geld in het laatje moet brengen om erfgoed te restaureren.

Cultuurliefhebbers die graag een gokje wagen, kunnen in Frankrijk binnenkort 2 vliegen in 1 klap slaan: in de ambtswoning van president Emmanuel Macron in Parijs hebben minister van Cultuur Françoise Nyssen en de Erfgoedstichting hun handtekening onder een document gezet dat de "Loto du patrimoine" in het leven roept, een kansspel dat geld moet opbrengen om bedreigd erfgoed her en der in het land te redden.

Stéphane Bern

Het project startte in september vorig jaar toen Macron de bekende Frans-Luxemburgse presentator Stéphane Bern de opdracht gaf een inventaris te maken van bedreigd erfgoed in Frankrijk. Tegelijk moest hij op zoek gaan naar "innovatieve financieringsbronnen" om het te restaureren.

Al snel kwam Bern met het idee op de proppen een loterij te organiseren, een idee dat nu realiteit is. De "Loto du patrimoine" zal minstens 3 jaar op rij plaatsvinden, telkens tijdens de Europese Erfgoeddagen. De opbrengst moet het fonds voor bedreigd erfgoed aanvullen.

De eerste trekking vindt op 14 september plaats en zal met een krasspel gepaard gaan. De opbrengst van dit jaar zou moeten volstaan om de restauratie van een honderdtal openbare en privéprojecten in Frankrijk te financieren.

1.800 projecten

Alles samen staan liefst 1.800 projecten die in aanmerking komen voor geld van de "Loto du patrimoine" op de lijst met bedreigd erfgoed. Een commissie onder leiding van Bern zal bepalen welke projecten al in 2018 geld krijgen. De leden zullen hierbij rekening houden met criteria als de urgentie, het belang van het erfgoed en de geografische spreiding.

Volgens La Française des Jeux (dat is de evenknie van de Nationale Loterij in België) kan de "Loto du patrimoine" verspreid over de 3 geplande editie tussen de 15 en de 20 miljoen euro opleveren. De Erfgoedstichting zal deze middelen beheren.

Meest gelezen